2010-04-17 20:02:13• hírek • MTI

Ajánlat Svédországtól

Svédország új, a korábbinál előnyösebb ajánlatot kínált fel Románia számára, megpróbálva ezzel meggyőzni Bukarestet arról, hogy ne az Egyesült Államoktól vásároljon használt F-16-os vadászgépeket, hanem Gripenekkel fegyverezze fel légierejét.

Az Adevarul című román napilap szerint a svéd kormány Romániának 24 darab új Gripen harci gépet ajánlott egymilliárd euróért (1,3 milliárd dollárért). A svéd ajánlatban kedvező gazdasági, úgynevezett offset-csomag is szerepel, így a román légi iparban további beruházások valósulhatnak meg, amennyiben Románia úgy dönt, hogy Gripeneket vásárol. A svéd kormány ajánlata azt követően született meg, hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) márciusban úgy döntött: Románia 24 darab használt F-16-os vadászgépet vásárol az Egyesült Államoktól.

Az európai gyártókat meglepte a bukaresti döntés, ami a román sajtó szerint feszültté teszi Románia és az Európai Unió viszonyát. A vásár megkötéséről szóló romániai döntés azonban még nem végleges, hiszen a román parlamentnek is rá kell bólintania a CSAT határozatára. Ezért a svéd kormány a román törvényhozói testület elé terjeszti legújabb ajánlatát.
Az Adevarul megállapítja, hogy az európai gyártó ajánlata megegyezik árban az F16-osok beszerzésének a becsült költségével, azonban a svéd ajánlat nem tartalmazza a 24 harci gép felfegyverzésének a költségeit szemben az F-16-osokkal, amelyeknek az árában benne van a felújításuk és fegyverzetük is.

A román védelmi minisztérium - amely nem kívánta kommentálni a svédek ajánlatát - anyagi okokkal indokolva javasolta a nemzetbiztonsági tanácsnak az F-16 vadászgépek megvásárlását. Azzal érveltek, hogy a minisztériumnak nincs pénze új repülőgépekre, ezért vásárol Románia huszonöt éves amerikai gépeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: