2009-12-25 13:12:42• hírek • MTI/Reuters

Ajándékot ajándékra cserélő bolt

Nincs többé haszontalan ajándék: egy minap nyílt szlovéniai boltocskába bárki beviheti nemszeretem ajándékait és cserébe választhat magának egy olyat, aminek valóban örül.

A szlovén főváros középkori várába vezető egyik szűk kis utcában nyílt meg a napokban a Darilnica (Ajándékbolt) elnevezésű üzlet, amely a szó hagyományos értelmében nem is nevezhető boltnak. Az eladók önkéntes munkát végeznek, pénzforgalom pedig egyáltalán nincs.

A vállalkozás már az első héten nagy érdeklődést váltott ki: kétszáz ajándék cserélt gazdát. De a csúcsforgalmat karácsony és újév után várják, a bolt csak január 8-án zár be.

Az ötlet roppant egyszerű, a működése gördülékeny: az érkező a bolt karácsonyfája alá teszi becsomagolt ajándékát, majd a helyiség üzenőfalára tűzi a csomagba rejtett meglepetés fotóját, és a hozzá fűzött magyarázatot arról, miért válik meg a kérdéses tárgytól. A boltban kényelmesen, egy forró tea mellett dönthet, hogy melyik csereajándékot viszi magával.
"Szeretnénk, ha az emberek gondolkodnának rajta, hogy mit adnak ajándékba, és szeretnénk arra ösztönözni őket, hogy személyre szabott dolgokat ajándékozzanak, aminek van valami szimbolikus jelentése is" - vázolta az üzlet stratégiáját Masa Cvetko, az üzletben dolgozó négy nő egyike.

Ebben a boltban nem fontos a tárgyak forgalmi értéke. Karácsonyi gyertyák éppúgy találhatók a csomagokban, mint plüssállatok vagy CD-torony.

"Remek az ötlet, mert egy csomó dolog gyűlt már össze otthon, amitől örömmel megszabadulok, és jó tudni, hogy olyanhoz kerül, aki örülni fog neki" - mondta elégedetten egy nyugdíjas ápolónő, aki nyolcéves unokájával tért be a boltba. Gyertyákat, csészéket és üvegtálat hoztak magukkal, és egy játékkal, valamint egy pólóval távoztak a kislány legnagyobb megelégedésére.


Nem mindig azt tartalmazza a csomag, amit szeretnénk...
Nem mindig azt tartalmazza a csomag, amit szeretnénk...


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: