2014-10-03 17:40:07• hírek • Szatmár.ro

Ajándékok száz kisdiáknak, egyenesen Hollandiából

Egy 42 fős hollandiai küldöttség érkezett pénteken Szatmárnémetibe, akik egy-egy ajándékcsomaggal lepték meg a Református Gimnázium kisdiákjait. Az 500 lelkes Oosterbierung település lakói 1991 óta támogatják a szatmári református gyülekezeteket, a pénteki akcióval azonban véget ér a 23 éve tartó kapcsolat.

Lelkes holland idősek és izgatott kisiskolások találkoztak péntek reggel a Református Gimnáziumban. A gyerekek énekkel, furulyaszóval és verssel köszöntötték a messze földről érkezetteket, akik holland gyermekek ajándékát hozták el - édességet, játékokat egy-egy nagy, meglepetésekkel teli dobozba zárva.

Nem most jártak először jótékonysági akció keretében Oosterbirung lakói, a Hoolp Oost Europa szervezet önkéntesei Szatmár megyében - de az biztos hogy utoljára.

23 évvel ezelőtt a Nagyváradi Református Püspökségnél jelentkeztek, hogy rászorulókat segítenének. Akkor irányították őket Szatmár megyébe, Egri településre, ahol Kovács Sándor esperessel vették fel a kapcsolatot és alakítottak ki a barátság is. A hollandiai adományokból előbb csak Egribe, majd Vetésbe, Kispeleskére, szárazberekre, Pettyénbe, Erdődre, Sándorhomokra, Nagykolcsra, Sárközújlakra, Dabolcra és Szamoskóródra is jutott. Több ezer személy, gyermek részesült a hollandiai adományokból az évek során.

A régóta tartó kapcsolat viszont most véget ér: a hollandiai településen ugyanis nincs utánpótlás, akikben továbbra is élne a segíteni akarás, az eddigi önkéntesek pedig már megöregedtek.

Utolsó akciójuk során hollandiai gyerekek által összeállított ajándékos-dobozokkal lepték meg a szatmári diákokat, az elmúlt években kifejtett segítségért köszönetképpen pedig Kovács Sándor vezetésével egy székelyföldi körúton fognak részt venni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: