2009-02-14 16:27:29• hírek • Szatmár.ro

Ajándékból bőven van választék

Február 14-én, a szerelmesek napján egyre inkább teret hódítanak a különböző ajándékok, míg régen szerelmes-versekkel kedveskedtek egymásnak a párok, ma már komoly fejtőrést okoz mivel lepjük meg szívünk választottját.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy Valentin napkor semmiképpen sem feledkezhet meg kedveséről, hiszen ilyenkor a szerelmet ünnepeljük. Azt, hogy honnan ered a hagyomány és ki volt Valentin, kevesen tudjuk. Nem is könnyű megadni erre a választ, hiszen Valentin történetéről több legenda is szárnyra kapott. A történetek azonban egyértelműen egy szimpatikus, romantikus figurát ábrázolnak, s a szeretetet és a kedvességet hangsúlyozzák.

A legtöbbet emlegetett legenda szerint Valentin egy római pap volt, aki a keresztényeket segítette, ás aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel II. Claudius császár törvényének, amely átmenetileg tiltotta a házasságkötéseket. Tetteiért a császár 269. február 14-én kivégeztetett. Pártfogói persze nem feledték őt, s halálának napját róla nevezték el, majd kikiáltották a szerelem és szeretet ünnepének.

A keresztény világban hamar elterjedt a szokás, hogy ezen a napon Szent Valentinra emlékezzenek. Az 1400-as években az angolszászok kezdtek először apró ajándékokkal kedveskedni szerelmüknek, leggyakrabban verseket írtak egymásnak. Az 1700-as évek tájékán jelentek meg az első Valentin verseskötetek. A 19. században, pedig a Valentin napi üdvözlőkártya küldése vált népszerűvé.

Környékünkön egyébként csupán a 90-es évektől terjedt el az ajándékozási szokás, azonban ma már tucatjával kínálják a szívecskés portékákat. Szatmárnémeti utcáit járva az elmúlt napokban lépten-nyomon találkozhattunk Valentin-napi meglepetéseket kínáló árusokkal. Csak azért mert Valetin nap van, s mert a szokás megkívánja, nem érdemes ajándékot vásárolni, kizárólag akkor lepjük meg kedvesünket, ha figyelmességünk őszinte és szívből szól.

míg régen szerelmes-versekkel kedveskedtek egymásnak a párok, ma már komoly fejtőrést okoz mivel lepjük meg szívünk választottját.

Tucatjával kínálják a Valentin napi ajándékokat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: