2016-10-01 15:34:52• hírek • Szatmár.ro

Ajándék és kereszt

Isten a kicsi dolgokért, a szeretetből végzett legkisebb tettekért is végtelen irgalmával fizet - mondta szentbeszédében Schönberger Jenő püspök az idősek világnapja alkalmából tartott szentmisén.

Szépkorúak, idősek, öregek siettek a Székesegyházba szombaton délelőtt, hogy a tizenegy órától kezdődött szentmisén részt vehessenek. Az idősek világnapjához kapcsolódva a Szatmári Egyházmegye kórházpasztorációs irodája idén is megszervezte azoknak a megünneplését, akik erejük fogytával egyre kiszolgáltatottabbak, szeretteik s mindenek előtt Isten vigasztalására és segítségére szorulnak. Az ünneplés legfontosabb momentuma volt a Schönberger Jenő püspök által paptestvéreivel bemutatott szentmise, melyre magányosan, egymást támogatva, gyermekeik kíséretében, bottal vagy kerekesszékben érkeztek a mamák és papák.

Anyaszentegyházunk a Bibliára alapozva mondja, hogy az időskor Isten ajándéka - mondta bevezetőjében a püspök, kiemelve ugyanakkor, hogy aki eléri, ajándékként megkapja, az biztosan megtudja azt is, hogy az időskor nem csak ajándék, hanem kereszt is.

"Ebben a szentmisében imádkozunk azért hogy idős testvéreink ezt az ajándékot hálával tudják Isten kezéből elfogadni és a kereszt  mellé mindig kérjék Istennek a kegyelmét is. A Jóisten adja, mégpedig irgalmával együtt! De imádkozzunk azokért is, akik igyekeznek megkönnyíteni mások számára az időskor keresztjeit. Mivel az Irgalmasság Szentévében vagyunk, a jó Istenhez fohászkodunk, hogy amikor idősebb testvéreink és mindannyian visszatekintünk az életünkre, ne ijesszen meg bennünket az a sok mulasztás, emberi hiba és bűn, amit elkövettünk, hanem nagy bizalommal merjünk Isten elé állni, és tőle bocsánatot kérni."

Homíliájában a nap szentje, Kis Szent Teréz példáját állította az idősek elé, aki a kis dolgokban, a hétköznapi szolgálatban, majd a kiszolgáltatottságában is fel tudta fedezni Isten akaratát, és örömmel vett részt a Mindenható művében: "Isten a kicsi dolgokért, a szeretetből végzett legkisebb tettekért is végtelen irgalmával fizet. Testvéreim, bármilyen nagy kegyelem a hosszú élet, kereszt is egyben. Amit a jó Isten adott, amit fiatalkorunkban olyan természetességgel birtokolunk, ahogy az évek telnek, Isten lassan mind visszaveszi. Ne ragaszkodjunk hozzájuk, merjük bátran odaadni neki. Ő tudja, miért van minden, számunkra pedig legyen elég az, hogy mi Istennel vagyunk, így öregszünk meg, egyedül benne bízunk. Így mindig megkapjuk azt a kegyelmet, ami az időskor keresztjének viseléséhez szükséges. Ebben segítsen bennünket Lisieuxi Kis Szent Teréz és a Szűzanya közbenjárása, a jó Isten végtelen, irgalmas, szeretetből nekünk ajándékozott kegyelme."

Az igeliturgiát követően az idősek átadták felajánlási adományaikat a Püspöknek - idén a Máltai Segélyszolgálat, a Caritas Reménységközpont és a Kórházpasztorációs Iroda közvetítésével. Az áldozás után az ambótól hangzott el az idős ember imája, a szentmise után pedig az ünneplés a templomudvaron folytatódott, ahol lehetőség nyílt megállni még kicsit, beszélgetni, felfrissülni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: