2013-03-03 20:31:56• hírek • Kocsis Zoltán

Ahol a piton borogat a lakásban és az anakonda harapása után kell az ápolás

A kiállítást március 17-ig lehet megtekinteni a Szatmár Megyei Múzeumban. Eddig több százan tették meg.

„A feleségem megvan az állataimmal. Úgy kezeli a terráriumokat, mint bútordarabokat, amelyekről nem kell letörölni a port. Nem nyúl hozzájuk, nem eteti őket. A múltkor is azzal költött, gyere, mert az egyik állatod mindent összeborított", meséli nevetve Dani Purcaru. A csintalan állat pedig nem egy macska vagy kutya volt, hanem egy jámbor ... királypiton!

A nagybányai Dani Purcaru állatszeretete ugyanis nem merül ki néhány kutya vagy macska tartásában. Ő és barátja, Gabi Vele ugyanis madárpókokat, skorpiókat, boákat, pitonokat, csörgőkígyókat tartanak otthon. Na meg botsáskákat, szakállas agámákat, leopárdgekkót, 38,3 centi hosszúra megnövő ezerlábút (Archispirostreptus gigas), imádkozó sáskát, óriáscsigát. Az ember nem is gondolná, hogy az afrikai imádkozó sáska igen kellemetlen tud lenni - agresszív és csípése elégé erőteljes. A hímre nézve pedig halálos, hisz a nőstény párzás után rendre fölfalja párját.

A közhiedelemmel ellentétben a madárpók csípése az ember számára nem életveszélyes, ám mérge komoly daganatot okozhat. Nem úgy a csörgőkígyó! „Ez a tárlat egyetlen mérgező kígyója. Mikor megvettem, nem tudtam, hogy a közel hetven csörgőkígyó közül neki van a harmadik legerősebb mérge", meséli Gabi Vele. Romániában nem kapható ellenszer a mérgére. Ennek ellenére állítja - nem fél, amikor a csörgőkígyót kell etetnie vagy kivennie a terráriumból. Dani Purcaru meg is mutatja a horoggal végződő botot, amellyel a veszélyes állatot ki-vagy beteszik.

„Amikor etetjük, akkor bedobjuk neki a kaját", mondja. A kígyók egeret vagy patkányt kapnak - hetente egyet vagy kettőt. Attól függ, mekkora a kígyó. Amikor nem élő állatot adnak nekik, akkor a lefagyasztott egeret vagy patkányt előbb meleg vízben felmelegítik. És hogy a kígyók, amelyek a mozgást és a hőt érzékelik, biztosan észrevegyék az élelmet, addig mozgatják azt, amíg ráharapnak.

Hasonlóképpen haraphatott rá Vele kezére az anakonda is, amelyet barátjától, Purcarutól kapott. „Az anakonda az egyik legagresszívebb óriáskígyó. Úgy megharapta a kézfejemet, alig tudtam lefejteni róla a fogait. Gyorsan túl is adtam rajta", meséli. Ezzel szemben a pitonok nyugisabb állatok, mondja Purcaru. A tulajdonukban lévő állatok közül a boa nősténye a legagresszívebb, teszi hozzá.

Na meg a madárpók! És a kis kajmán, amely most alig több, mint húsz centi, ám egy év múlva már 60-70, felnőtt korában pedig 1,5 méter lesz - minél nagyobb, annál harapósabb. Őt csehországi tenyésztőtől vették a budapesti egzotikus állatok vásárán. A legtöbb állat a magyar fővárosból származik, hisz ott van a régió egyik legnagyobb egzotikus állatokkal foglalkozó vására. A kis kajmánért 140 eurót fizettek, ám csörgőkígyót ennek harmadáért is lehet vásárolni.

Purcaru elmondása szerint kis állatkertjük fenntartása havonta kb. 500 lejbe kerül. A kajmán kis halakat, a madárpók, a skorpió nagyobb rovarokat, csótányokat, gilisztákat, az agáma gyümölcsöket, a botsáska vagy a csiga pedig növényeket esznek. Például a rózsaleveleket igen szeretik.

A show kedvéért a kiállítások ideje alatt minden szombat délben etetik a kígyókat - a közönség kedvéért halott egerekkel, patkányokkal. Nekik néhány napra szükségük van az emésztéshez. Ezért nagyjából szerdáig nem is nagyon zargatják őket. Ha valaki nyakába akar tehát venni egy pitont, az szerdát követően látogassa meg a kiállítást, mondja Purcaru.

A kiállítások szervezése az ő ötlete volt. Tavaly ősszel állt elő vele és Vele kapó volt az elképzelésre. A két barát januárban hozta létre cégüket, hogy legálisan szervezhessék a kiállításokat. Nagybánya után Szatmárnémeti a második állomás. Innen Nagykárolyba mennek majd. Terveik szerint pedig egyre több állatot mutathatnak majd meg a nagyközönségnek. A következő lépés egy kobra vagy egy gaboni vipera vásárlása lesz, mondja Purcaru. Csak a miheztartás végett, az összes vipera közül a gaboni a legnagyobb tömegű faj. A mérges kígyók közül a gaboni vipera termeli a legnagyobb mennyiségű mérget és rendelkezik a leghosszabb méregfogakkal, amik akár az 5 cm-es nagyságot is elérhetik.

Természetesen e két állat is a két barát lakására kerül majd. Purcaru hálószobájában jelenleg „csak egy kígyó van". A nappaliban viszont a madárpókok, pitonok, leopárdgekkó, skorpió és csótányok várják. Mosolyogva meséli, hogy egyik közeli barátja egyszer elvitte egy ismerősét hozzá. Hüledezve végignézte az „állatkertet", majd megkérdezte a házigazdát: „ha kinyitóm a hűtőt, ott pingvineket találok, a fürdőkádadban pedig krokodilok úszkálnak?"

Szakállas agámák

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: