2017-01-22 20:34:10• hírek • Kocsis Zoltán

Ahol a gyűlölet az úr, ott az élet pusztul – a Don kanyarban elhunytakra emlékeztek

A magyar történelem példátlan tragédiájára, történelmünk legnagyobb katonai veszteségét hozó csatájára, a Don-kanyarban elhunytakra emlékeztek vasárnap délelőtt a Németi református templomban. Az istentisztelet után megkoszorúzták a templomudvarban álló emlékművet is.

A Don-kanyarban 1943 januárjában 120.000 magyar katona vesztette életét vagy került szovjet fogságba. A II. magyar hadsereg 200.000 fős létszámának tehát kevesebb, mint a fele élte túl a földi poklot.

A megsemmisítő vereség oka többrétű. Egyrészt a hadsereg egyszerűen nem rendelkezett megfelelő felszereléssel: nem voltak kellő mennyiségű páncélosaik, üzemanyaguk, takarmány a lovaknak. Mi több, saját ellátásuk, ruházatuk is katasztrofális volt. A -40 Celsius-fokos hidegben a védtelenül maradt katonák (sebesültek, nem megfelelően öltözöttek) negyed óra alatt megfagytak! A járművek nem indultak, a fegyverek nem működtek: az ágyúkat például több órán keresztül kellett melegíteni, hogy használhatóak legyenek. Horthy Miklós kormányzó hiába járt közben személyesen Adolf Hitlernél....

A Sztálingrádnál megsemmisítő győzelmet arató szovjetek megindultak nyugat felé, a kiéhezett, holtfáradt, rosszul felszerelt magyar honvédoknak őket kellett volna feltartaniuk - 200 kilométer hosszúságban. Ezerötszáz kilométerre a magyar határtól.

Az első támadás 1943. január 12-én érte a magyar vonalakat. Az esélytelen magyar honvédek két napig tudták tartani a vonalakat, a szétszakadt hadsereg egyes seregtestei azonban még hetekkel később is tartották magukat a túlerővel szemben. Hitler ugyanis kiadta: az utolsó töltényig, az utolsó emberig ki kell tartani! Hogy aztán a honvédek a visszavonuló németeket fedezzék...

A 74 évvel ezelőtti eseményeket Szőcs Péter történész, a Szent István Kör elnöke elevenítette fel. A templomban jelen volt az immár 97 éves Ferenczi Lajos bácsi is, aki sajnos részt vett a pokolban, ám szerencsére sikerült azt túlélnie.

Ezt megelőzően Király Lajos esperes hirdette az igét, aki beszédében megemlékezett a szombaton Verona mellett buszbalesetet szenvedett budapesti diákokról is.

„Ahol a gyűlölet az úr, ott az élet pusztul", foglalta össze Sipos Miklós házigazda lelkipásztor az elhangzottakat, majd a gyülekezet a templomkertben lévő műemlékhez vonult, ahol többek között Magyar Lóránd parlamenti képviselő is elhelyezte az emlékezés és kegyelet koszorúját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: