2006-08-28 15:12:53• hírek • Szatmar.ro

Kínai gazdasági küldöttség Romániában

 Kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalnak a gazdasági misszió tagjai.

A  kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a külkereskedelmi mérleg  negatív egyenlegének csökkentéséről  tárgyalnak ma és holnap, kedden, augusztus 29-én Romániában  egy kínai gazdasági misszió tagjai. A missziót a 2006 márciusában Pekingben sorra  került találkozó megállapodásai alapján szervezték meg.

A 11 hivatalosságból álló gazdasági missziót Gao Hucheng, a kínai kereskedelmi miniszter helyettese vezeti. Jelen vannak a kínai kereskedelmi, pénzügyminisztérium valamint külügyminisztérium képviselői mellett a következő területeket felölelő legjelentősebb kínai kereskedelmi társaságok képviselői: kőolaj-, vegy-, gyógyszer-, könnyüipar, infrastruktúra, ingatlanpiac.

Az találkozósorozat egyik fontos mozzanata a Romániai Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium és Románia Kereskedelmi és Iparkamarája szervezésében a ma, augusztus 28-án sorra került Román-kínai üzleti fórum volt, amelynek keretén belül  a hazai cégek hozzávetőlegesen 53 millió dollár értékben írtak alá exportszerződéseket a kínai cégek képviselőivel. Az eseményen Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszer is jelen volt.

A gazdasági misszió tárgyalásaival egyidőben a kínai kereskedelmi miniszter helyettese találkozik és hivatalos megbeszélést folytat Winkler Gyula megbízott miniszterrel, Ioan Codrut Seres kereskedelmi tárcavezetővel és Bogdan Pascu államminiszterrel.

A kereskedelmi minisztérium vezetőségével áttekintik a kereskedelmi kapcsolatok helyzetét és távlatait Románia uniós csatlakozását követően. Napirendre kerülnek azok a lépések amelyek növekvő irányzatot biztosítanak a román-kínai kapcsolatoknak és hangsúlyosan a romániai export növelésének.

A román fél a deficit csökkentésének, az export sokszínűsitésének, az újabb lehetőségek azonosításának céljából az elkövetkező időszakban kezdeményezi azt, hogy Kínában több kiállításon, vásáron legyenek  jelen a hazai vállalkozók.

2005-ben a Kína és Románia  közötti árucsereforgalom elérte a 1890,59 millió dollárt, amiből a román kivitel értéke 227,64 millió dollár volt. Az idei év első hat hónapjában  a kétoldalú cserekereskedelem összvolumene 995,1 millió dollár, a romániai export 102,5 millió dollár volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: