2009-03-23 13:53:44• hírek • Tóth Klarissz

Agyi kapacitás és étrend

Gondolkodunk tehát vagyunk, vagy inkább táplálkozunk tehát gondolkodunk? Megannyi kutatás látott napvilágot a táplálkozás és az agyműködés kapcsolatáról. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy üres, korgó gyomorral nem tudtunk összpontosítani, gondolkodni. Nem véletlen, hogy a szakemberek minduntalan a reggeli, valamint a napi ötszöri étkezés fontosságát hangsúlyozzák.

A legtöbbünk azt is tapasztalta már, hogy teli hassal vagy az étkezést követően azonnal elálmosodunk és kevésbé tudunk koncentrálni. Ezen tényezők mind bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a táplálkozás mennyisége és milyensége hatással van szellemi kapacitásunkra, tehát agyunk működésére. A Daily Telegraph internetes változata által közzétett hír szerint, a mentális képességek hanyatlása 27 évesen veszi kezdetét. Ez azt jelenti, hogy amint túlléptük ezt az életévet, agyunk lassú leépülésbe kezd. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a férfiak agyi kapacitása négyszer olyan gyorsan hanyatlásnak indul, mint a nőké. A rossz hírt ellensúlyozza az a tény, hogy ez a gyors hanyatlás csak azokat érinti, akik nem tartják edzésben agyukat. Testi erőnlétünkhöz hasonlóan, agyunkat is edzeni kell, hogy „a szép kort" megérve szellemileg legalább olyan fittek legyünk, mint 30 évesen.

Agyi kapacitásunkat a következő tippek segítségével serkenthetjük:

A rendszeres étkezés az alap: naponta legalább öt alkalommal, de egyszerre ne túl sokat és nem túl zsíros, nehéz ételeket. Tudvalevő, hogy agyunk pozitívan viszonyul, ha naponta többször, kis adagokban, de jó minőségű tápanyagokat kap.

A vitaminok különösen fontosak: a létfontosságú alapvitaminokon kívül, a béta-karotin, B1- valamint a C-vitamin serkentik a memóriát, ezért együnk sok friss zöldséget, citrusféléket valamint korpa tartalmú gabonaféléket, mivel ezek serkentik az agy egyes funkcióit.

A vasnak legalább olyan fontos szerepe van, mivel pozitívan hat az agy bizonyos részeinek működésére. Számos kísérlet kimutatta, hogy azok a személyek, akik krónikus vashiányban szenvednek, hozzávetőleg 15%-kal kisebb intelligenciahányadossal rendelkeznek, mint azok, akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Együnk korpás- kenyeret, kekszet, gabonaféléket, zöldségeket és diót, mivel ezek akár az IQ-kat is megemelhetik.

Az olajos halak fogyasztása szintén jótékony hatást gyakorol az agyműködésre. A lazac, a hering, a szardínia számos létfontosságú zsírsavat tartalmaznak, melyek jó hatással vannak a koncentrációképességre, általuk pedig számtalan értékes tápanyag jut az agyba.

A táplálkozáson kívül az agytréningnek is legalább olyan fontos szerepe van: az agyi kapacitás hanyatlását és az időskori elbutulást elkerülhetjük, ha rendszeresen színvonalas műveket olvasunk, társasjátékokat játszunk és sok keresztrejtvényt fejtünk. Ha mindezeket betartjuk, és fizikai erőnlétünket is formában tartjuk, elősegítjük azt, hogy a jó közérzetért, euforikus állapotért felelős endorfinok elárasszák testünket, mivel ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy kavargó gondolataink is letisztuljanak és agyunk valósággal újjászülessen.

A táplálkozás és az életmód befolyásolják az agyműködést.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: