2009-11-25 10:47:22• hírek • MTI

Agresszívvá tesz a benzingőz

Az üzemanyaggőzök és az agresszív viselkedés között állapított meg összefüggést egy egyiptomi kutatónő, legalábbis ami a patkányokat illeti.

Véleménye szerint ez arra enged következetni, hogy a gázhalmazállapotú benzin az emberi agressziót is fokozhatja.
Amal Kinawy, a kairói egyetem kutatója patkányhímek viselkedését figyelte meg. Az egyik csoport tiszta levegőt lélegzett be, a másik ólmozott, a harmadik ólmozatlan benzin gőzét tartalmazót. A "benzines" patkányok gyakrabban vettek fel támadó pózt, és gyakrabban is támadták meg társaikat, mint a tiszta levegőn tartózkodók, függetlenül a benzin ólomtartamától - írta a kutató a BMC Physiology című szaklapban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az ólmozatlan benzin gőzének belégzése a vizsgálat alapján idegrendszeri változásokat okozott. A patkányok agya olyannak tűnt, mintha különleges molekulák, úgynevezett szabadgyökök károsították volna. Különösen a dopamin, norepinefrin és szerotonin nevű neurotranszmitterek (hírvivő anyagok) kiválasztása csökkent.

Emberek millióit éri naponta benzingőz, amikor teletankolják autóikat - nyomatékosította a kutató. A fejlődő országokban sokan tudatosan is kábítják magukat ily módon.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: