2015-10-08 11:26:59• hírek • MTI

Még Feröer ellen is óvatosságra int Storck!

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak óvatosságra lesz szüksége a Feröer-szigetek elleni, csütörtök esti Európa-bajnoki selejtezőn. Románia ezzel szemben ultraoffenzív felállással vinné dűlőre a továbbjutás kérdését Finnország ellen.

A mérkőzés helyszínén, a Groupama Arénában tartott szerda délutáni sajtótájékoztatón a német edző örömét fejezte ki, amiért csapatának nem zárt kapuk mögött kell pályára lépnie. "Nagyon boldog vagyok, hogy szurkolók előtt játszhatjuk ezt a nagyon fontos mérkőzést. Azt gondolom, a csapat megérdemelte ezt, mert minden pontért megküzdött. Egy jó mérkőzéssel megszerezhetjük azt a három pontot, ami szükséges ahhoz, hogy biztosan pótselejtezőt játszhassunk. A keret minden játékosa jól felkészült, mindenki készen áll" - szögezte le Storck.

Elhangzott, hogy a 24 fős magyar keret tagjai közül szerdán Tőzsér Dániel elhagyta az edzőtábort, mert órákon belül megszülethet második gyermeke. Az angol QPR középpályása csütörtökön várhatóan ismét csatlakozik a csapathoz, tehát van esély a pályára lépésére.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy a feröeri válogatott nagyon jól felkészített csapat, amely kimondottan jó futballt játszik, a passzjátéka nagyon pontos és tudatos - ezt a magyarok az idegenbeli mérkőzésen is tapasztalhatták, hiszen 60-40 százalék volt a labdabirtoklás a hazaiak javára.

"Bizonyították, hogy erős csapatuk van, ezért óvatosnak kell lennünk ellenük. Jó támadójátékosaik vannak, a rögzített helyzeteknél a magas embereik miatt nagyon veszélyesek, mégsem egyénileg, inkább csapatként igazán jók" - vélekedett Bernd Storck.

A kapitány elmondta, hogy a Legia Warszawa csatára, a lengyel élvonal góllövőlistáját 11 forduló után 12 találattal vezető Nikolics Nemanja biztosan kezdeni fog, de azt nem elárulta el, hány támadóval áll fel a magyar együttes.
"Több jó csatárral rendelkezünk, akik jó formában is vannak, a klubjukban, illetve az elmúlt napokban a közös edzéseken is jól teljesítettek. Mindenképpen jobb mérkőzést szeretnénk játszani, mint Észak-Írországban. Ez a néhány nap kevés arra, hogy drasztikusan átalakítsuk a játékunkat. Eddig a masszív védelmünknek köszönhetően hoztuk a pontokat, reméljük, most támadásban is hozzá tudunk tenni ehhez."

Nikolics hangsúlyozta, hogy a klubcsapatában teljesen más szerepkörben kell játszania, mint a válogatottban, illetve a varsóiak más rendszerben is futballoznak. "Ott hétről-hétre, minden mérkőzésen győzelemre játszunk - hiszen bajnokok akarunk lenni -, és ha sok a helyzet, a gólok is jönnek. Meg kell nézni, hányszor játszottam a válogatottban, és hányszor lehettem kezdő... Tudom, hogy gólokat várnak tőlem, nem is akarok kifogásokat keresni, hiszen akármennyit játszom, mindig próbálok eredményes lenni. Itt egyelőre nem jönnek futószalagon a gólok, mint Lengyelországban, de bízom magamban és a csapattársaimban, egészséges vagyok, és a többiekhez hasonlóan én is készen állok a csütörtöki mérkőzésre" - mondta Nikolics.

A szövetségi kapitány és a csatár egyaránt türelmet kért a szurkolóktól, és azt, hogy a meccs végéig buzdítsák a magyar válogatottat, akkor is, ha a kezdés után nem tud gyorsan vezetést szerezni. A Görögország elleni, vasárnapi selejtezővel, illetve az esetleges pótselejtezővel kapcsolatos kérdésekre egyikük sem kívánt válaszolni, mondván: jelenleg csak a Feröer-szigetek elleni találkozóra összpontosítanak.

Nem óvatoskodik nyilatkozataiban viszont Lars Olsen feröeri kapitány, aki kijelentette: csapata bizony nyerni jött Budapestre.  "Tudjuk, hogy a magyaroknak három pontra van szükségük ellenünk, hogy biztosítsák a pótselejtezős részvételüket, tehát számukra komoly tétje lesz a csütörtöki találkozónak. Jobban kell játszanunk, mint legutóbb, a Finnország elleni, vesztes meccsünkön, és képesek is vagyunk rá. Mindent megteszünk, és bízom benne, hogy sikerülni fog" - vélekedett Olsen.

A finnek elleni meccs után eltiltás miatt a feröeri középpálya három meghatározó játékosa, a válogatottsági rekorder és csapatkapitány Fróði Benjaminsen, a legnagyobb tehetségnek tartott 19 éves Brandur Hendriksson Olsen és Hallur Hansson hiányzik, de az edzőjük szerint felkészültnek kell lenniük erre az eshetőségre, tehát ez nem okozhat gondot, ahogy a magyarok is áthidalták ezt a problémát legutóbb, Észak-Írország ellen.

"Természetesen a győzelem a célunk, mint mindig. Számunkra mindegy, melyik csapat ellen játszunk. Nyerni szeretnénk, illetve kilencven percen keresztül tisztességes játékot produkálni" - hangsúlyozta az 54 éves Lars Olsen, aki játékosként a dán Bröndby színeiben szerepelt egy zárt kapus UEFA Kupa-mérkőzésen a Ferencváros ellen 1990-ben, a régi Üllői úti stadionban, majd 1992-ben csapatkapitánya volt az Európa-bajnokságon aranyérmet nyerő dán válogatottnak.

Az edző elmondása szerint csapatának fele profi labdarúgó, aki a Feröer-szigeteken kívül futballozik, a másik fele odahaza él, és a labdarúgáson kívül mással is foglalkozik, tehát civil munkája is van. Dániában leginkább a második vonalban szerepelnek, tehetjük hozzá. Kivételt képez ez alól Gilli Sörensen, ám közel másfél szezon alatt alig 9-szer lépett pályára az Aalborgban - ebben a szezonban egyszer sem...

Hangsúlyozta: hisznek benne, hogy követhetik az Európa-bajnokságra már biztosan kijutó izlandiak példáját.  "Ők már megtették a hosszú útnak azt a részét, ami által az élcsapatokhoz tartoznak. Számunkra ez még messze van, de bízunk benne, hogy sikerülhet, ezt bizonyította a magyarok elleni, hazai mérkőzésünk, illetve a görögök elleni két győzelmünk is. Az utánpótlás következő generációjára még várni kell, mert nem valami nagy a merítési lehetőség, hiszen a szigeteken mindössze 48 ezren élnek" - magyarázta Lars Olsen.

Amennyiben több pontot szerez Finnország ellen, mint Magyarország Feröer-szigetek ellen, akkor Románia máris biztos Eb-résztvevőnek mondhatja magát. Mi több, Anghel Iordanescu legénysége akár a csoport élére is állhat, amennyiben Észak-Írország nem veri meg a görögöket. Nem meglepő tehát, hogy a szaksajtó szerint a veterán szövetségi kapitány szokásával ellentétben egy ultraoffenzív kezdő tizenegyet készül pályára küldeni, amelyben Lucian Sanmartean, Adrian Popa, Gabriel Torje, Bogdan Stancu és Claudiu Keserü személyében öt támadó játékos kap majd helyet. Elgondolkodtató azonban, hogy Románia utoljára március 29-én, a Feröer-szigetek elleni hazai selejtező 21. percében tudott gólt szerezni. Azóta Észak-Írország, Magyarország és Görögország ellen nem tudtak kapuba találni - ami összesen 340 percnyi gólcsendet jelent. Történelmi példa bizonyítja azt is - például a Szlovénia elleni pótselejtező-visszavágó 2001 őszén -, hogy a pályán lévő támadó játékosok száma nem feltétlenül arányos a helyzetek és főleg a gólok számával.

Egy bukaresti győzelemmel azonban Finnország is életben tarthatja továbbjutási reményeit, Markku Kanerva kinevezése óta ráadásul a kék-fehérek mindkét meccsüket megnyerték 1-0-ra. Komoly fejtörést okozhat azonban számukra, hogy első számú támadójuk, a CSZKA Moszkvát erősítő Roman Eremenko sérült, a csapatkapitány Tim Sparv pedig eltiltás miatt nem léphet pályára.

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön legyőzi a Feröer-szigetek csapatát, akkor Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában legrosszabb esetben is a harmadik helyen végez, így legalább pótselejtezőt játszhat az Eb-részvételért.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese jelenleg három ponttal előzi meg a negyedik finn csapatot, azaz a feröeriek felülmúlásával minimum megmarad ez a különbség az utolsó, vasárnapi forduló előtt. Márpedig az egymás elleni eredmények figyelembevételével - a magyarok mindkétszer nyertek a finnek ellen - ez behozhatatlan lenne.
A biztos részvételt jelentő első két hely sorsa is eldőlhet az utolsó előtti fordulóban. Ehhez a listavezető északíreknek nyerniük kell hazai pályán a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, ugyanakkor jelenleg nyeretlenül sereghajtó görögök ellen, de akkor is kijutnak a franciaországi kontinensviadalra, ha a mögöttük négypontos hátránnyal harmadik magyarok nem győznek a Feröer-szigetek ellen. A magyarokat három ponttal megelőzve második románok akkor válnak Eb-résztvevővé, ha több pontot szereznek a vendég finnek ellen, mint a Storck-csapat a feröeriek ellen.
A magyar-román összevetésben a pontazonosság a magyaroknak kedvezne az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel Bukarestben 1-1, Budapesten pedig 0-0 született. Ez azt jelenti, hogy akár a második helyre is előreléphetnek Dzsudzsákék, amennyiben a Groupama Arénában begyűjtik a három pontot, s a románok kikapnak a finnektől.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata (az MTI szerint):
Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Kádár Tamás - Kalmár Zsolt, Gera Zoltán, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja, Böde Dániel

A román válogatott várható kezdőcsapata (a Gazeta Sporturilor szerint):
Ciprian Tatarusanu - Paul Papp, Vlad Chiriches, Dragos Grigore, Razvan Rat - Ovidiu Hoban - Adrian Popa, Lucian Sanmartean, Gabriel Torje - Bogdan Stancu, Claudiu Keserü.

Az F csoport csütörtöki meccsei:
Magyarország - Feröer-szigetek 21.45 m4, DigiSport1.ro
Románia - Finnország 21.45 TVR1
Észak - Írország - Görögország 21.45 DigiSport2

A csoport állása:
1. Észak-Írország     8  5  2  1  12- 6  17 pont
2. Románia            8  4  4  -   7- 1  16
3. MAGYARORSZÁG       8  3  4  1   6- 4  13
4. Finnország         8  3  1  4   7- 8  10
5. Feröer-szigetek    8  2  -  6   5-12   6
6. Görögország        8  -  3  5   2- 8   3

Korábban:
1. forduló (2014. szeptember 7.):
MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)
Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)
Görögország-Románia 0-1 (0-1)
2. forduló (2014. október 11.):
Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)
Finnország-Görögország 1-1 (0-1)
Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)
3. forduló (2014. október 14.):
Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Finnország-Románia 0-2 (0-0)
Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)
4. forduló (2014. november 14.):
MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)
Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)
5. forduló (2015. március 29.):
MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0
Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)
Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
6. forduló (2015. június 13.):
Finnország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Görögország 2-1 (1-0)
Észak-Írország - Románia 0-0
7. forduló (2015. szeptember 4.):
MAGYARORSZÁG-Románia 0-0
Feröer-szigetek - Észak-Írország 1-3 (1-1)
Görögország-Finnország 0-1 (0-0)
8. forduló (2015. szeptember 7.):
Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)
Finnország - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
Románia-Görögország 0-0

További program:
10. forduló, október 11.:

Görögország-MAGYARORSZÁG, Pireusz 18.00
Feröer-szigetek - Románia, Torshavn 18.00
Finnország - Észak-Írország, Helsinki 18.00

További csütörtöki mérkőzések:
D csoport:

Grúzia - Gibraltár 19.00 DigiSport3.ro, Sport2.hu
Skócia - Lengyelország 21.45
Írország - Németország 21.45 DigiSport3.ro, Sport1.hu

I csoport:
Albánia - Szerbia 21.45
Portugália - Dánia 21.45 Sport2.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: