2015-09-05 03:13:07• hírek • Kocsis Zoltán

Danke Herr Storck! Ez volt az évtized átverése!

Ha a milliók által várt Floyd Mayweather - Manny Pacquiao ökölvívómeccset a nemzetközi sajtó az évszázad átverésének nevezte, akkor a péntek esti magyar-román az évtized átverése volt. Egy olyan magyar csapattal, amely nem hogy nem tudott, de nem is akart nyerni....

„Ez kell legyen A meccs a játékosok számára, amelynek a határ mindkét oldalán élő magyarok számára különleges jelentősége van", nyilatkozta néhány hete a korábbi válogatott Mátyus János. Az a Mátyus János, aki ugyan játéktudásban nem emelkedett Paolo Maldini-i magasságokba a védelem bal oldalán, ám legalább nem ismert Istent és embert a pályán. Ehhez képest a magyar válogatott teljesítette minimális célját Románia ellen: nem kapott ki... Mert a magyar válogatottnál immár nem a győzelem a cél hazai pályán! Erre a parancsot Bernd Storck szövetségi kapitány csütörtökön adta ki egy sajtótájékoztatón. Magára valamit is adó szövetség a következő pillanatban megköszönte volna addigi munkáját.

A magyar válogatott pedig a Storcknak tetsző szellemben is játszott. Szalai Ádámnak komolyan tartania kellett egy alapos fejmosástól, amiért a 36. percben egy pazar lövéssel jó 25 méterről megdolgoztatta Ciprian Tatarusanu kapust. Más kapura lövése nem is nagyon volt a házigazdának. Sőt, a labdához alig ért a román tizenhatoson belül.

Tette mindezt az elmúlt húsz év messze leggyengébb román válogatottja ellen. Jól mutatja mindezt, hogy Király Gábornak is csak kétszer kellett védenie. Előbb a 21. percben, amikor Claudiu Keserü lőtt kapura, majd a 79. minutumban egy óriásit vetődött, amikor Gabriel Torje vette célba a hosszú alsó sarkot. Igaz, Romániának - pontosabban Keserünek, Torjének és Constantin Budescunak - legalább még volt két-három olyan lövése, ami legalább veszélyesnek tűnt...

A mérkőzésről sokat elmond Razvan Rat lefújás utáni nyilatkozata. A román csapatkapitány elismerte, nehezebb meccsre számítottak. A stadionon belüli hangulatról szóló kérdésre udvariasan mosolyogva jegyezte meg: nem érzékelt semmiféle nyomást. Mert hát a pazar Groupama Stadion tele volt nézőkkel, csak éppen a szurkoló volt kevés.

A meccs egyetlen értékelhető teljesítményével előrukkoló Király Gábor a meccs végén elmondta, amit mondania kellett: a minimális célt elértük. Bernd Storck pedig azt nehezményezte, hogy több játékosa nincs játékban. Igaza van! Tényleg nehezen magyarázható, hogy ha az idei szezonban eddig még csak meccsre sem nevezett Szalai Ádám ott van a keretben, akkor a magyar góllövő lista vezetője, Böde Dániel miért nem lehet ott. Érdekes eset a Tőzsér Dánielé is. Amikor a Genk csapatában kapitányként a Bajnokok Ligájában szerepelt, akkor a szövetségi kapitány (Egervári Sándor) még csak be sem hívta. Most, hogy az idei szezonban eddig még nem játszott, végigjátssza az év átverését. Bocsánat, meccsét....

A szubjektívnak is nevezhető eszmefuttatás helyett állhatna itt akár a meccs krónikája is - amennyiben a néhány sorban összefoglalhatókon kívül történt volna más is a pályán. A meccs előtt „természetesen" kifütyülték a román himnuszt (mert hát Bukarestben ugyanez történt a magyarral), a meccs közben történt némi rendbontás a román szektorban. Az utolsó percekben pedig Király húzta az időt - mintha Magyarország lenne továbbjutó helyen és nem neki kellene győznie ahhoz, hogy reménykedhessen az Európa-bajnoki szereplésben. Ha addig nem volt világos, Magyarország ekkor egyértelműen jelezte: nem akar nyerni.

Azzal a primitív, minimalista taktikával persze nem is könnyű, amit a pályán láthattunk: labdaszerzés esetén ugyanis a védők egyből dobták előre a hosszú labdákat a két csatárnak. Ezek a passzok ritkán voltak pontosak - de még ha azok is voltak, a védők gyűrűjében Szalai és Nemanja Nikolics alig tudta megtartani a labdát.

Nem mutatott sokkal többet Románia sem. Anghel Iordanescu legényei azonban legalább megpróbáltak játszani. És nyerni. Az első félidőben 61%-ban, összességében pedig 58%-ban birtokolták a labdát. Igyekeztek magasan letámadni az ellenfelet, gyorsan visszaszerezni a labdát, ami többnyire sikerült is. Támadásban viszont meddők és többnyire veszélytelenek voltak, bizonyítja ezt, hogy csapatként egyetlen komoly helyzetet sem tudtak kialakítani. A találkozót elnézve a legmegdöbbentőbb az, hogy ennek a két csapatnak - vagy legalábbis egyiküknek- komoly esélye van kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra. Talán ha még bővítik kicsit a mezőnyt, Magyarország is ott lehet...

Addig is lenne egy igen fontos kérdésünk Herr Storckhoz: ha odahaza nem akartunk nyerni, akkor vajon Belfastban vagy Athénban mi a célkitűzés? Miként szeretnénk ledolgozni a ponthátrányt? Mert döntetlenekkel ezt nem nagyon lehet!

Ami a továbbiakat illeti, Észak-Írország 3-1-re nyerni tudott Feröer-szigeteken, így a csoport élére állt. Magyarország hétfőn Észak-Írországba látogat, Románia pedig az ismét vereséget szenvedő Görögországot fogadja.

F csoport, a 7. forduló (péntek) programja:
Magyarország-Románia 0-0
Feröer-szigetek - Észak-Írország 1-3
gólok: Edmundsson (36.) illetve  McAuley (12., 71.), Lafferty (75.)
Görögország-Finnország 0-1
gól: Pohjanpalo (75.)
A csoport állása:

1. Észak-Írország     7  5  1  1   8-4  16
2. Románia            7  4  3  -   7-1  15 pont
3. MAGYARORSZÁG       7  3  3  1   5-3  12
4. Finnország         7  2  1  4   5-8   7
5. Feröer-szigetek    7  2  -  5   4-8   6
6. Görögország        7  -  2  5   2-7   2


Korábban:
1. forduló (2014. szeptember 7.):
MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)
Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)
Görögország-Románia 0-1 (0-1)
2. forduló (2014. október 11.):
Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)
Finnország-Görögország 1-1 (0-1)
Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)
3. forduló (2014. október 14.):
Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Finnország-Románia 0-2 (0-0)
Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)
4. forduló (2014. november 14.):
MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)
Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)
5. forduló (2015. március 29.):
MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0
Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)
Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
6. forduló (2015. június 13.):
Finnország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Görögország 2-1 (1-0)
Észak-Írország - Románia 0-0

További program:
8. forduló, szeptember 7.:
Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 21.45
Finnország - Feröer-szigetek 21.45
Románia-Görögország 21.45
9. forduló, október 8.:
MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45
10. forduló, október 11.:
Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: