2009-12-02 13:54:14• hírek • Ferenczi Noémi

Agresszió az iskolában

Egy nemrég készült felmérés szerint, a szatmári diákok körében egyre nagyobb méreteket ölt az agresszió. Kónya szerint, azonban nem ennyire súlyos a helyzet.

A Szatmár Megyei Nevelési, Oktatási és Humánerőforrás Központ felméréséből kiderül, a diákok 71 százalékánál megnyilvánul a verbális agresszió, míg 45 százalék fizikailag is agresszív a környezetében lévőkkel szemben. A szakértők azt állítják, kétségbeejtő, hogy az agresszivitás mennyire begyűrűzött az iskolapadokba. A felmérésből az is kiderül, hogy a diákok gyakran saját pedagógusaikkal szemben is agresszívek verbálisan, szerencsére, fizikai agresszió csak ritkán fordul elő.

Növekvő tendenciát mutat nem csak az agresszió gyakorisága hanem annak intenzitása is. A megkérdezett diákok 63,5 százaléka közepesen illetve gyengén agresszívek, viszont 36,6 százalékuk erőteljesen agresszív viselkedési tendenciát mutat. A nagyon agresszív magatartásformák kevésbé fordulnak elő, mint a közepesek, viszont ez utóbbiak gyakrabban.

Az iskolai erőszak megelőzése és visszaszorítása érdekében működik egy megyei bizottság, melynek tagjai különböző intézmények képviseletében vesznek részt a bizottság munkájában. A bizottság rendszeres tanácskozást tart, illetve orvosolja a konkrét eseteket - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

Elmondása szerint nincs ok aggodalomra, hiszen az utóbbi időben nincsenek súlyos esetek. Régebben több esetet kivizsgált a bizottság, amikor tanár tanulót illetve tanuló tanárt bántalmazott. „Legtöbbször valamelyik fél frusztrációjából fakad az incidens. Először megpróbálják intézményen belül megoldani a konfliktust, majd sokszor pszichológus bevonásával megpróbálják „jobb belátásra bírni" a feleket, hiszen sosem lehet cél a feszültség fokozása"- magyarázta Kónya.

Az eddigi legsúlyosabb büntetés amit kiróttak egy pedagógusra annak leváltása volt, a diákok esetében a leggyakoribb a magaviseleti jegy levonása illetve ritkábban a kicsapás.


A nagyon agresszív magatartásformák kevésbé fordulnak elő, mint a közepesek, viszont ez utóbbiak gyakrabban
A nagyon agresszív magatartásformák kevésbé fordulnak elő, mint a közepesek, viszont ez utóbbiak gyakrabban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: