2013-04-02 16:38:10• hírek • Kocsis Zoltán

Aggódó szülők fognak össze az autizmus ellen Szatmárnémetiben

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.(wikipedia)

„Ami itt látható és hallható, az csak a jéghegy csúcsa. Ami viszont a lelkünkben van, azt csak mi tudhatjuk", mondta az egyik szülő azt követően, hogy a Mircea Eliade Általános Iskolában kedd délelőtt 11.00 órakor a hat negyedikes osztály diákjai száz héliummal töltött léggömböt eresztettek az égnek az autizmus világnapja alkalmából.

Az esemény apropója azonban nem csak a világnap léte, hanem egy új non-profit szervezet megalakulása. A „Szent Nicolae, Stelian és Nectarie Humanitárius Egyesület" („Asociatia umanitara a sfintilor Nicolae, Stelian és Nectarie" - az ortodox egyházban az autisták védőszentjei) célja, hogy olyan körű ellátást és támogatást biztosítsanak, amilyen jelenleg Szatmár megyében nem létezik. „A római katolikus egyháznak és Caritasnak köszönhetően három szervezet is foglalkozik ezekkel a gyerekekkel. Nagyon hálásak vagyunk nekik, sokat segítettek mindannyiunknak, ám sajnos sem megfelelő számú szakembereik, sem megfelelő terük nincs elég", indokolták meg a szülők, miért is látják szükségesnek az egyesület megalakítását.

„Ez egy szélmalom harc! Ezek a gyerekek soha nem gyógyulnak meg! Amíg a rákos megbetegedések esetében is van esély, számukra nincs! Az én fiam az enyhébbik eset, ám így is rengeteg türelem kell hozzá. És élete végéig segítségre lesz szüksége. Szélmalom harc ez a mienk, de remélem, hogy beindul a hóembereffektus. Szeretnénk, ha 18 éves koruk betöltése után is segíteni tudnánk rajtuk", mondja Carmen Edita Enciu, az egyesület egyik alapítója.

Az egyik legnagyobb probléma az információ, a tájékoztatás hiánya. A fiatal anyuka elmesélte, hogy annak idején két szatmárnémeti iskola is visszautasította gyereke beiratkozását, mondván nem akarják, hogy gond legyen az osztályban. Végül a Mircea Eliade Általános Iskola vezetői és tanári kara mondott igent, Pal Stella, Mondici Ionela és Tóth Gabriella pedig az egyesületben is komoly szerepet vállal. Enciu szomorúan mondja, hogy a törvény szerint az autista gyerekeknek évente jár egy kirándulás, ám a szülőket erről sem tájékoztatja senki. „Mind a szülőket, mind a pedagógusokat fel kell készíteni az autizmusra! A legfontosabb viszont, hogy a szülők el tudják fogadni és tovább tudjanak lépni! Mert a gyerek élete végéig beteg marad...", mondja a fiatal nő.

A szülők bizakodnak, hogy egyesületük széles körűre tervezett tevékenységét uniós támogatásból és adományokból tudják majd fedezni. Első számú problémájuk azonban, hogy nincs egy hely, ahol tevékenységüket végezni tudják. Márpedig székhely nélkül egyetlen pályázatot sem lehet benyújtani. Ezért fordultak Dorel Coica polgármesterhez, aki nyitottnak tűnt ezzel kapcsolatban.

Szatmár megyében közel másfél ezer személy szenved autoimmun betegségekben, 30%-uk autizmusban. Utóbbit a legújabb módszerekkel is legkorábban csak nyolc hónaposan lehet felfedezni. A betegségre utaló legszembetűnőbb jel, amikor a baba koncentrációs problémákkal küzd. Nagyon fontos a betegség minél koraibb felismerése, mert szakemberek szerint hét éves korig „csodát lehet tenni".

„Sokan nem mernek szembesülni vele, sokan szégyellik. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezt nem szabad szégyellni. Együtt kell tudni élni vele. És legfőképpen segíteni kell nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is. Mi is ezt szeretnénk!", foglalta össze szándékaikat Carmen Edita Enciu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: