2010-01-21 16:37:12• hírek • Gozner Gertrud

Aggódnak a szakszervezetek

Csütörtök délben Radu Giurca prefektus elnökletével került sor a Társadalmi Dialógus Bizottság idei első ülésére.

Napirendi ponton a közalkalmazottak bérezési törvénye szerepelt, a résztvevők, a szatmári közintézmények vezetői, valamint a szakszervezetek képviselői pedig az ezzel kapcsolatos véleményeiknek és félelmeiknek adtak hangot.

Dan Burulea, a CNSLR Fratia szakszervezet szatmári vezetője felszólalásában kifejtette, hogy nagy a bizonytalanság ezzel a törvénnyel kapcsolatban, az alkalmazottak nem tudják mire számítsanak. Többek közt tudni szeretnék milyen formában fognak lezajlani az elbocsátások és hogy jogosultak lesznek ezáltal a végkielégítésre.

Ezen kívül a dolgozók attól félnek, hogy az elbocsátás után munkanélküli segélyt sem kaphatnak, mert az államnak nem lesz miből folyósítania. Burulea szerint erre már több példa volt a megyében, hogy a cégek által útra tett alkalmazottak hiába fordultak a Munkaerő-foglakoztatási Ügynökséghez, az őket jogosulatlannak nyilvánította a segélyre.

Gheorghe Tilibasa, az ügynökség vezetője valótlannak nyilvánította ezeket a híreszteléseket, mivel a munkanélküli segélyre mindenki jogosult, aki után a munkaadója legalább 12 hónapig fizette a járulékot. Csak abban az esetben utasítjuk el a kérvényt ha ez nem történt meg - magyarázta Tilibasa. A munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője szerint ebben az esetben az elbocsátott személy bíróságon kell megtámadja a céget, amely nem fizette utána a járulékot.

Radu Giurca prefektus kérésére Tilibasa elmondta, hogy öt év régiség után hat hónapig folyósítják a segélyt, a tíz év régiséggel rendelkezők kilenc hónapnyi támogatást kapnak, míg tíz után egy évnyi munkanélküli segélyre jogosultak az állás nélkül maradt személyek. A hivatalnak jelenleg 10135 állástalan szatmári lakos szerepel a nyilvántartásában.



Dan Burulea, a Fratia vezetője, háttérben középen Gheorghe Tilibasa, a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: