2012-07-11 17:27:21• hírek • MTI

Aggódik az igazságügyi EU-biztos

Viviane Reding
Viviane Reding

Súlyos aggodalmának adott hangot a romániai helyzet alakulása miatt Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke, aki közölte, hogy a biztosok testülete jövő szerdai ülésén megvitatja a romániai helyzetet.

Reding újságíróknak nyilatkozott szerdán, mielőtt megbeszélést kezdett Titus Corlatean román igazságügyi miniszterrel. A brüsszeli bizottsági alelnök - mint mondta - olyan veszélyt lát Romániában, hogy ha nem szilárdítják meg újra a jogállamiságot megbízható biztosítékokkal és tényleges tettekkel, akkor megkérdőjeleződnek az elmúlt évek eredményei, és az ország éveket vesztegethet el az unióba történő teljes mértékű betagozódás folyamatában.
Romániában a balközép irányzatú kormánytöbbség az elmúlt napokban számos olyan lépést tett, amelynek jogszerűségét vitatják: felfüggesztette a néppárti államfőt, leváltására népszavazást írt ki, lecserélt több közméltóságot és vezető tisztségviselőt - köztük a szenátus elnökét, aki ideiglenes jelleggel átvette az elnöki jogkörök gyakorlását -, illetve szűkítette az alkotmánybíróság jogkörét.

Az ország a 2007-es EU-csatlakozás óta továbbra is uniós monitoring eljárás alatt áll, amelynek az a célja, hogy figyelemmel kísérjék az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem folyamatát. Reding most arra figyelmeztetett, hogy a jogállamiság megszilárdításának elmaradása esetén ez a monitoring eljárás akár még évekig fennmaradhat, valamint további késedelmet szenvedhet a belső határellenőrzés nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezethez való román csatlakozás ügye. 

Nem csupán a román igazságügyi miniszter, hanem maga Victor Ponta miniszterelnök is Brüsszelben tartózkodik: szerdán kora este Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, csütörtökön pedig José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel és Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével tárgyal.

Megbeszéléseinek kezdete előtt Ponta nyilatkozatban szögezte le, hogy álláspontja szerint a bukaresti kormány lépései összhangban állnak mind a román alkotmánnyal, mind az uniós normákkal. Ha azonban sérültek EU-normák, "ami senkinek nem állt a szándékában, akkor ezt meg fogjuk változtatni" - tette hozzá. A román miniszterelnök elismerte: kormánya valóban gyorsan cselekszik, "azért, hogy újra rendbe tegye az országot, talán egyesek ízléséhez képest túlságosan is gyorsan".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: