2013-10-12 15:04:01• hírek • MTI

Elnökjelöltet keres a román jobboldal

Államelnökjelöltet keres a román jobboldal, amelyet Catalin Predoiu volt igazságügyi miniszter képviselhet ebben a minőségben a jövő év végi romániai államelnök-választáson.

Predoiu pénteken jelentette be, hogy harcba száll a legfőbb román ellenzéki erő, a Demokrata Liberális Párt (PDL) keretében az államelnökjelölti tisztségért.

Egyelőre egyetlen kihívójáról lehet tudni Gheorghe Falca aradi polgármester személyében, aki azonban a román elemzők szerint nem tartozik az esélyes jelöltek közé. Elena Udrea, Traian Basescu államelnök volt tanácsadója - aki az idén alulmaradt a PDL elnöki tisztségéért vívott küzdelemben Vasile Blaga pártelnökkel szemben - pénteken jelentette be, hogy nem kívánja megpályázni az államelnökjelölti tisztséget, miután korábban nem zárkózott el ettől. A PDL a tervek szerint december közepén dönt saját jelöltjének személyéről.

A 45 éves Predoiu szakpolitikusnak számított sokáig a román politikában, ő függetlenként volt egymás után négy román kormány igazságügyi minisztere. Pártsemlegességét az idén adta fel, amikor beiratkozott a PDL-be, és rögtön meg is kapta a politikai erő első alelnöki funkcióját. Az ő indulását Blaga is támogatja.

Csakhogy a PDL támogatottsága a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nem haladja meg a 15-20 százalékot, ezért a demokrata pártnak két parlamenten kívüli jobboldali alakulattal is össze kellene fognia azért, hogy jelöltjének legalább esélye legyen bejutni a választás második fordulójába.

A Mihai Razvan Ungureanu volt románminiszterelnök vezette Polgári Erővel (FC) és a Traian Basescu államfő által létrehozott Népi Mozgalom Pártjával (PMP) kellene összefognia a PDL-nek, de ez a terv egyelőre vajúdik. Ungureanu is indulna az államelnök-választáson, ezért Predoiunak elsősorban őt kellene meggyőznie, hogy lépjen vissza. Predoiu elismerte, hogy már többször találkozott Ungureanuval, de egyelőre nem jutottak közös nevezőre.

A román média szerint a két politikus egy esetleges „tandem" lehetőségéről tárgyalt, vagyis, hogy egy csapatban egyikük államelnök-jelöltként, másikuk miniszterelnök-jelöltként szálljon a választási küzdelembe.

A három párt egyelőre csak abban ért egyet, hogy azt a személyt kell versenybe küldeni, aki a felmérések szerint a legjobban pozícionált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: