2014-09-23 14:15:39• hírek • Kocsis Zoltán

Aggasztó – tavaly több hulladékot termeltünk, mint 2012-ben

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát tudatosító kampányt indít a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a tisztaság világnapja alkalmából. A kedd délben a Kossuth-kertben található Zöld Házban megtartott sajtótájékoztatón a szakemberek ismertették azt a statisztikai adatot, mely szerint Szatmár megye 2013-ban több hulladékot termelt, mint egy évvel azt megelőzően.

Márpedig a 2014 január elsején életbe lépett hulladékgazdálkodás új országos stratégiája szerint Romániában a prioritások közé kell tartoznia a hulladéktermelés csökkentésének, a hulladék újrahasznosításának, a hulladékbegyűjtő rendszerek fejlesztésének, az újrahasznosítási technológiák fejlesztésének és támogatásának, a hulladékból való energiatermelésnek, valamint az elraktározott, újra nem hasznosítható hulladékmennyiség csökkentésének.

Az uniós előírások szerint ugyanis 2015-től Romániában is kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés. A Szatmárnémetiben ismert duális szelektálás pedig csak átmeneti mód a Nyugat-Európában már évek óta ismert és használt szelektáláshoz, amelyben minden egyes agyagot - papír, fém, műanyag, fa, szerves hulladék - külön kell gyűjteni. Különben Románia komoly bírságokra számíthat.

„Szatmár megye azon kevesek közé tartozik, ahol működik ökologikus szeméttelep. Ezzel a lehetőséggel pedig élnünk kell! A háztartási hulladék szelektív gyűjtése ugyanis az egyének felelőssége", jelentette ki Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Ezért szeptember 23. és október 3. között az ügynökség kampányt folytat a szelektív gyűjtés népszerűsítéséért. Ennek során ötezer kérdőív kitöltésével végez közvélemény-kutatást, amelynek segítségével egyrészt az emberek hozzáállását szeretné felmérni, másrészt pedig javaslatokat vár. Ezek alapján készít majd egy akciótervet, amely az önkormányzatokra és magánszemélyekre egyaránt érvényes lesz.

Békéssy hétfőn megbeszélést folytatott Claudiu Mondici megyei főtanfelügyelővel, közös cél ugyanis, hogy az iskolákban komoly hangsúlyt kapjon a környezettudatos nevelés. A Pro Terra Alapítvány segítésével pedig, akit a sajtótájékoztatón Mindák Tünde képviselt, igyekszenek személyesen is megkeresni az iskolákat, gyerekeket.

A kampány részeként aztán október 4-én kerékpártúrát szerveznek Szatmárnémetitől a szamosdobi szeméttelepig. Az indulás az Auchan parkolójából lesz. „A tisztaság első számú prioritás kell legyen! El kell érnünk, hogy az önkormányzatok nagyobb összegeket különítsenek el erre acélra, bővítsék a szemétbegyűjtés infrastruktúráját. A realitásra kell ébresztenünk őket, a romániai realitás ugyanis nem az, amit az Európai Unió elvár tőlünk", fogalmazott Békéssy.

Szavait pedig az előző két év statisztikai adatai bizonyítják: a szeméttermelés csökkentéséért tett törekvések ellenére Szatmár megyében 2013-ban 52.490 tonna hulladékot termeltünk, szemben a 2012-ben regisztrált 50.483 tonnával. Ezzel szemben az újrahasznosítható, azaz szelektált hulladék mennyisége 963,5 tonnáról 849,3 tonnára esett vissza....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: