2013-09-07 08:43:49• hírek • MTI

Aggasztó méreteket ölt a cukorbetegek száma Kínában

Minden tizedik kínai lakos cukorbeteg, az érintettek többsége ugyanakkor nem tud betegségéről - derült ki egy kutatásból, amelyet a kínai sajtó ismertetett.

Kínai és amerikai kutatók által készített, az amerikai orvosi szövetség szaklapjában (JAMA) megjelent tanulmány szerint jelenleg a felnőtt kínai lakosság mintegy 12 százaléka, mintegy 114 millió ember küzd diabétesszel. Ennél is ijesztőbb, hogy a felnőttek felének magas a vércukorszintje, azaz prediabéteszes, ez több mint 490 millió főt jelent. Ha a helyzet kezeletlen marad - figyelmeztettek a kutatók -, Kínában a cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációk tömeges, járványszerű felbukkanása várható. 

A 100 ezer fős, még 2010-ben készített mintafelvételből az is kiderül, hogy a kínai férfiak és a városi lakosság fogékonyabb a cukorbetegségre. Az erősebb nem képviselőinek 12,1, a hölgyek 11 százalékában mutatták ki a diabéteszt, a városi és vidéki lakosság arányát összehasonlítva pedig egyértelműen előbbi körében elterjedtebb a kór.

A cukorbetegek mindössze 30 százalékának van tudomása betegségéről, vagyis a betegek több mint kétharmada nincs tisztában helyzetével. A betegek alig 26 százaléka kezelteti magát, vércukorszintjét pedig tízből alig négy ember szabályozza.

A korábbi statisztikák alapján az is kiderül: a cukorbetegek aránya a teljes lakosságon belül 1980-ban még alig 1 százalékot tett ki, 1994-ben ez 2,5, 2001-re 5,5, 2007-re pedig 9,7 százalékra nőtt. A növekedő trendért elsősorban a lakosság gyökeresen változó táplálkozási szokásai, az étrend nyugatiasodása, kalóriatartalmának növekedése, a gyorséttermek számának szaporodása okolható.

A további emelkedés megakadályozására a Hszinhua hírügynökség kommentárjában közegészségügyi kampányokat, egészséges életmódot népszerűsítő tájékoztató programokat, azt segítő környezet kialakítását sürgette. Kifejezett figyelmet kell fordítani a fiatal lakosság tájékoztatására is, ők különösen nagy arányban veszélyeztetettek a betegség kialakulásától, sokan ugyanakkor azt gondolják, a diabétesz csak az idősebb korúakat érinti - figyelmeztet a hongkongi South China Morning Post cikkében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: