2013-11-21 08:09:05• hírek • MTI

Aggályos Tőkés László kitüntetésének a visszavonása

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.

A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.

Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól "felettébb aggályos" - fogalmaztak.

Mint írták, a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját "szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt" fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés László közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett - hangsúlyozták a közleményben.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót az állami kitüntetésre, és úgy döntött, az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az elnöki hivataltól.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: