2022-05-03 14:16:23• hírek • Bede Emőke

Idén már több mint 170 pénzbírságot szabott ki az állatvédelmi rendőrség

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

2022-ben a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség állatvédelmi osztályának munkatársai egy sor tájékoztató és ellenőrző akciót szerveztek, melyek során az állatvédelmi törvények, a gazdátlan ebek helyzetére vonatkozó kormányrendelet, illetve a veszélyes vagy agresszív kutyák tartására vonatkozó szabályozás betartását vizsgálták.

A rendőrségi akció Szatmárnémeti mellett kiterjedt Batiz, Batarcs, Kányaháza, Nagykolcs, Béltekhodos, Középhomoród, Avasújváros, Piskolt, Mezőpetri, Turc és Szatmárhegy községekre is. Az állatvédelmi rendőrök a tapasztalt szabálysértések miatt összesen 176 pénzbírságot osztottak ki mintegy 16.200 lej értékben. A rendőrök a leggyakrabban az alábbi mulasztások okán szabtak ki büntetést:

  • Az állatokat nem tették mikrochip vagy bármely más, az állategészségügyi hivatal által meghatározott módszer által azonosíthatóvá,
  • Nem ivartalanították a gyakori fajtákhoz és ezek keverékéhez tartozó ebeket,
  • A házőrzőket és az örökbe adásra szánt kutyákat nem oltották be veszettség ellen,
  • Megannyi ebnek nem biztosított a gazdája megfelelő ólat, elegendő élelmet és vizet, illetve nem volt biztosított számukra a kellő mozgástér, gondoskodás, figyelem és orvosi ellátás sem,
  • A veszélyes kutyafajták közé sorolt példányokat nem jelentették be a Román Ebtenyésztők Egyesületénél és a területileg illetékes rendőrőrsön sem.

Sajnos azonban fény derült ezeknél sokkal súlyosabb, állatok ellen elkövetett bűncselekményekre is: ilyen volt többek között az állatok szándékos és jogtalan megölése, az állatok megsebesítése és kínzása, és azok a „sebészeti” beavatkozások is, melyek révén a tulajdonosok az állatok külső megjelenését változtatták meg, pl. a farok vagy a fülek lemetszése. A rendőrségnek 8 ilyen esetben kellett büntetőeljárást kezdeményeznie.


A rendőrség ismételten felhívja az állattulajdonosok figyelmét a törvény által meghatározott kötelezettségekre, azaz a megfelelő „lakhely” és mozgástér, illetve elegendő élelem, víz és szükség esetén az orvosi ellátás biztosítására, ugyanakkor hangsúlyozzák a mikrochipelés, a veszettség elleni oltás és az ivartalanítás fontosságát is.


Amennyiben bárkinek tudomása van olyan esetről, mely az állatvédelmi osztály hatáskörébe tartozhat, bejelentést tehet a rendőrség székhelyén, a cabinet@sm.politiaromana.ro e-mail címen vagy a 0261-807769-es telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: