2020-08-01 08:00:22• hírek • Bede Emőke

Afrikai sertéspestis: több Szatmár megyei településről is jelentettek fertőzésgyanús eseteket

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Az afrikai sertéspesti romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki, épp Szatmár megyében. Az azóta eltelt időszakban voltak ASP-mentes hónapok, viszont a betegséget még mindig nem sikerült teljes mértékben kiűzni megyénk területéről.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság legfrissebb adatai szerint a betegség pillanatnyilag egy szilágypéri, hét szaniszlói, egy tartolci, egy bikszádi, egy aranyosmeggyesi réti, egy kőszegremetei és két érkávási gazdaságban van jelen, viszont már mindegyik esetében megtették a szükséges óvintézkedéseket az ASP továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Ugyanakkor az elmúlt héten több másik településről, pl. Avasújfaluból, Vámfaluból, Reszegéről, Érkőrösről és Avasújvároshegyről is érkeztek fertőzésgyanúra okot adható bejelentések, ezért a hatóság emberei minden helyszínen mintát vettek, és továbbították azokat az afrikai sertéspestis kiszűrésére alkalmas laboratóriumba.


A hatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a kórokozó által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő okát a biztonsági intézkedések be nem tartásában kell keresni. Az igazgatóság korábban kifejtette, hogy a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor nyomatékosítja azt is, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: