2017-10-08 09:07:59• hírek • Hirado.hu

Afrikai barátait is elvesztheti Észak-Korea

A kommunista diktatúra több évtizedes kapcsolatoknak mondhat búcsút, de a fű alatt a fegyverek továbbra is átcsúszhatnak.

Szudán megszakította diplomáciai kapcsolatait Phenjannal az Amerikai tárgyalások eredményeként – számolt be a közelmúltban a Financial Times. Tavaly pedig Uganda szakította meg a kapcsolatait Észak-Koreával, szélnek eresztve az ázsiai ország katonai kiképzőit. Botswana még 2014-ben fordult el a rezsimtől, mondván: nem tudnak együttműködni egy kormányzattal, mely „teljes mértékben figyelmen kívül hagyja állampolgárainak emberi jogait”.

Az utóbbi közel hetven évben Észak-Korea szorosan együttműködött az afrikai országokkal – emlékeztet a Quartz írása. Megalapítása, 1948 után a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzetközi elismerés mellett szövetségeseket keresett a Hidegháborúban, a többi között a zimbabwei és angolai függetlenségi törekvések támogatásával. 2006 óta komoly szankciók sújtják a diktatúrát, emiatt egyre komolyabban támaszkodott afrikai barátaira a kéményvaluta és a teljes elszigetelődés elkerülése végett – írják.

Folynak a fegyverek Afrikába

Észak-Korea a fagyasztott haltól kezdve az ócskavason keresztül több árut importál Afrikából, míg finomított kőolajtermékektől kezdve a telefonokon át a gyógyszerekig exportál – derül ki az MIT Observatory of Economic Complexity adataiból. Természetesen a fegyverek is a diktatúra kiviteli termékei között vannak, a Kitekintő korábbi cikkéből az is kiderül, hogy olyan amerikai szövetségesek is részesülnek belőle, mint Egyiptom.

Phenjan olyan országokban rendelkezik fegyvergyárakkal, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Etiópia, Madagaszkár és Namíbia. Az ENSZ korábbi jelentése szerint Szudán pedig a tavalyi évben vásárolt levegő-föld rakétákat 6,4 millió amerikai dollár értékben Kim Dzsong Un fő fegyvercégétől.

A fű alatt tovább folyhat a kereskedés

„Észak-Korea ugyanakkor hamarosan elveszthet néhányat a barátai közül. Tizenegy afrikai országot vizsgál jelenleg az ENSZ a szankciók megsértése miatt, mivel fegyvereket vásárolhatnak a diktatúrától. Az USA keményebb szankciókat szeretne, valamint az ország nemzetközi elszigetelését” – írja a Quartz.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy a kereskedelem volumene már a mostani rakétatesztek előtt zuhanni kezdett. Míg 2007 és 2010 között 337 millió dollárnyi áru cserélt gazdát, addig 2011 és 2015 között ez a szám már csak 110 millió dollárt tett ki.

„A kereskedelem és a kapcsolatok valószínűleg fent fognak maradni a háttérben” – írják. Példaként Namíbiát hozzák, mely a tavalyi évben kijelentette, hogy megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat, de fenntartja a „szívélyes diplomáciai kapcsolatokat”. Az afrikai országban jelenleg is vannak észak-koreai munkások, akik az új védelmi minisztériumot építik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: