2012-02-12 23:46:54• hírek • Kocsis Zoltán

Libreville-i dráma: Zambia Afrika bajnoka

Óriási meglepetésre Zambia labdarúgó válogatottja nyerte a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáját, miután Gabon fővárosában, Libreville-ben, a Stade de l'Amitié stadionban gól nélküli döntetlen után a büntetők nyolcadik körében jobbnak bizonyult a toronymagas esélyes Elefántcsontpartnál.

Az már a meccs előtt biztos volt, egy nagy sorozat megszakad, 2002 óta ugyanis csak észak-afrikai ország nyerte meg a trófeát: előbb Tunézia, majd háromszor egymás után Egyiptom. Ami az esélyeket illeti, minden Elefántcsontpart mellett szólt. Az elefántok egyrészt 2010 ősze óta nem vesztettek (barátságos vagy tét)mérkőzést. Másrészt Boubacar Barry a tornán még gólt sem kapott. Harmadrést Elefántcsontpart keretét csupa légiós alkotja, köztük olyan sztárok, mint Didier Drogba és Salomon Kalou (Chelsea), Yaya és Kolo Touré (Manchester City), Gervinho (Arsenal), Arthur Boka (Stuttgart), Siaka Tiéné (PSG) vagy Cheik Tioté (Newcastle). Ezzel szemben, noha zambiai keret tagjai is csak öten játszanak otthon, ám mindössze ketten keresik kenyerüket Európában: Emmanuel Mazuka a svájci Young Boysban, Felix Catongo pedig az izraeli Ashdodban. Negyedrészt pedig az elefántok mellett szól az is, hogy ők két eddigi döntőjükből egyet megnyertek, még 1992-ben (a másikat 2006-ban bukták el), míg Zambia eddig mindkét fináléját elbukta, ráadásul egyik sem mostanság volt - 1974-ben és 1994-ben.

Az első félidő gólt és jó játékot nem, csak alacsony iramot, esetleges megoldásokat, sok hibát és nagy esőt hozott. Az első percekben Nathan Sinkala lövését Barry könnyedén védte, majd a 30. percben a másik kapu előtt Yaya Touré hagyta ki az addigi legnagyobb ziccert - a tizenhatos közepéről alig rúgott a jobb alsó sarok mellé.

Néhány mozgalmasabb perc után a második félidőben is sokat kellett várni az első említhető mozzanatig. Ekkor azonban Elefántcsontpart könnyedén megszerezhette volna a vezetést, Isaac Chansa Gervinho ellen elkövetett lökése után megítélt büntetőből azonban Drogba a kapu fölé bombázott - mint ahogy 2006-os, Egyiptom elleni fináléban. A 88. percben a csereként beállt Max Gradel küldött el két védőt egy csellel, gurítása után a labda centikkel kerülte el a kaput. Zambia pedig majdnem megbosszulta a kihagyott helyzeteket, ám a 92. percben Kolo Touré az utolsó pillanatban mentett a kiugró Mayuka elől.

Nem született tehát gól, mint ahogy Elefántcsontpart előző két döntőjében sem!

 Drogba sorsdöntő büntetőt hibázott fotó: fifa.com

A hosszabbítás hatalmas zambiai ziccerrel kezdődött, Felix Katongo passzát a báty, Cris rúgta kapura, de Barry hatalmas bravúrral és a kapufa segítségével menteni tudott. Mivel a ráadás második felében sem született gól, jöhettek a tizenegyesek - akárcsak Elefántcsontpart eddig valamennyi döntőjében. Összességében ez a hetedik ANK döntő, amikor büntetőrúgások döntöttek a kupa sorsáról - ötödször gól nélküli döntetlen után.

A büntetőket rúgók sokáig nem hibáztak, majd Kennedy Mweene kapus, miután ő maga is betalált, fogta Kolo Touré lövését. Raynford Kalaba azonban kapu fölé lőtt, mint utána Gervinho is. Majd jött Stophira Sunzu, akinek köszönhetően tizennegyedik nemzetként Zambia megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját.

Elefántcsontpart úgy végzett tehát a második helyen, hogy a tornán egyetlen gólt sem kapott. Zambia sikerének jogossága viszont megkérdőjelezhetetlen: az előzetes latolgatások szerint három legnagyobb esélyesnek kikiáltott csapatot, sorrendben Szenegált, Ghánát és Elefántcsontpartot is legyőzte a Chipolopolo, azaz rézgolyók becenevű válogatott. Ezzel együtt sikerük legalább akkora meglepetés, mint amikor 2004-ben Görögország megnyerte az Európa-bajnokságot.

A harmadik helyet Mali szerezte meg, miután még szombaton 2-0-ra arányban legyőzte Ghánát.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: