2011-09-19 10:19:37• hírek • MTI Press

Afganisztánt a kábítószer-fogyasztás is sújtja - A pokol bugyrában

A Pul-e-Sokhta nevű kabuli híd alatt valaha víz folyt, de ma már csak vékony ér csörgedez a mederben, és hulladékkal teleszórt partján, a híd árnyékában heroin- és ópiumfogyasztók gyűlnek össze rendszeresen. Ha kívülálló vetődik arra, a kábítószeresek - bármelyik nap 200-300 akad ott belőlük - köré gyűlnek, hogy megnézzék, ki kíváncsi rájuk. A legtöbb látogató azonban egészségügyi dolgozó, aki azért érkezik, hogy az ott lévőket rábeszélje a zuhanyozásra és orvosi vizsgálatra.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) adatai szerint 2010-ben mintegy 900 ezer kábítószer-fogyasztó volt Afganisztánban, jóval több, mint a korábbi években. Ez azt jelenti, hogy a 14 milliós ország lakóinak mintegy 7 százaléka kábítószerezik. Túlnyomó többségük ópiumalapú drogokat fogyaszt, amelyek rendkívül tiszták és nagyon olcsók az országban - körülbelül 3,5 dollárért adnak egy akkora adagot, amelytől már "magasan lehet szállni". Afganisztán a világ vezető ópiummák-termelője, és az ott termelt és áruba bocsátott ópium - illetve ópiumszármazékok, köztük a heroin - a világon a legtisztábbak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az az országban ópiumalapú kábítószert fogyasztók közül mintegy 150 ezren heroinnal injekciózzák magukat.

A probléma méretét jelzi, hogy egy friss jelentés szerint a rendőrújoncok 12-41 százalékánál mutatták ki a kábítószer-fogyasztást, a legtöbb esetben a hasisszívást. "Az afgán közegészségügyi minisztérium és a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közös felmérése megállapította, hogy a kábítószert fogyasztók hét százaléka HIV-pozitív, ami duplája a három évvel korábbi adatnak" - mondta a The New York Timesnak Fahim Paigam, aki a közelmúltig a minisztérium AIDS-ellenőrzési programját irányította. Sok más országtól eltérően, ahol a HIV-vírus elsősorban nemi érintkezés útján terjed, Afganisztánban a fő közvetítő a több ember által használt injekciós tű.

Elkergették őket

Pul-e-Sokhta (a név leégett hidat jelent) nemrég vált a kabuli heroin- és ópiumfogyasztók gyülekezőhelyévé. Korábban az egykori orosz kulturális központnak a város keleti részén lévő romjainál jöttek össze, de onnan tavaly év végén elkergették őket.
Vannak, akik minden nap elmennek a hídhoz - amely a főváros azonos nevű kerületében található -, hogy kábítószert vegyenek és használjanak. A híd alatt vastagon lehet járni az eldobált fecskendőkben. Heti hat alkalommal, reggelenként korábbi kábítószeresekből, ápolónőkből és szociális munkásokból álló csapat érkezik a pokolnak ebbe a különös körébe, és hosszú nyelű fogókkal műanyag zsákokba gyűjti a fecskendőket. Nem ritka, hogy 160-170 is akad belőlük egy-egy reggel. Friss fecskendőket és alkoholos törlőket osztanak szét, az ápolónők pedig megtanítják a kábítószereseket arra, hogyan kezeljék sebeiket, amelyek a túl sok egy helyre beadott injekciótól keletkeznek.

Sok kábítószeres azt mondja, hogy szeretne leszokni, de fájdalmasan kevés a kezelési lehetőség. A kormány néhány nonprofit szervezeteken keresztül több detoxikációs központot is működtet, és további hetet épít éppen, ám a detoxikáció utáni kezelés, segítségnyújtás csaknem teljesen hiányzik. A kábítószer-ellenes minisztérium szerint a visszaeső kábítószer-fogyasztók aránya 92 százalék. A leghatásosabb kezelést - az ópiumszármazék-helyettesítő terápiát - a tárca csaknem teljesen leállította, annak ellenére, hogy az egészségügyi minisztérium, amelynek orvosait erősen aggasztja a HIV-fertőzöttek számának növekedése, a folytatását kérte.

"Az ópiumszármazékok helyettesítőinek, például a metadonnak a hatása nagyon kedvező - magyarázta Paigham. - Aki felhagy a heroinfogyasztással, az nem használ több tűt, és ha csökken a tűt használók száma, mérséklődik a HIV-fertőzés veszélye is." A metadont rendszerint szirupban kapják meg a kezelt személyek.

Iráni kapcsolat


A kábítószer-ellenes minisztériumban ugyanakkor gyanakvással kezelik az ópiumszármazék-helyettesítőket, mivel azok nem szüntetik meg a kábítószerfüggést. "Helyi vélemények szerint e szerek használatakor csupán az történik, hogy egy függést egy másfajta függés váltson fel" - érvelt Mohammed Ibrahim, a tárca miniszterhelyettese.

A minisztérium sokat tett azért, hogy ne legyen sikeres az ország egyetlen, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által beindított ópiumszármazék-helyettesítő programja, amelynek keretében 70 kábítószeres kapott volna metadont. A programot erőteljesen támogatta a WHO, és hosszú várólistáról lehetett csak bekerülni a kezeltek közé. A minisztérium azonban kétszer is megakadályozta a metadon bevitelét Afganisztánba, csaknem lehetetlenné téve ezzel az erősen heroinfüggő betegeknek, hogy átszokjanak a szerre.

Afganisztánban nő a kábítószer-élvezők száma

A kábítószer-probléma az idén valószínűleg tovább súlyosbodik. Sok afgán kezd el kábítószert fogyasztani Iránban, amely az egyik kábítószerrel legjobban fertőzött országa a térségnek. Teherán azonban egyre nagyobb számban küldi haza a határon át a kábítószert fogyasztó afgánokat. Közül sokan állítják, hogy amíg Iránban voltak, megpróbáltak leszokni a kábítószerről, mert ott metadonkezelést biztosító egészségügyi intézmények kiterjedt hálózata működik. Afganisztánba visszatérve azonban elveszítik a kábítószertől való szabadulás minden reményét.

"Iránban kezdtem kábítószert fogyasztani, mert depressziós voltam, és szomorú - mesélte Zainullah, egy 19 éves, Gazni tartományból való hazara férfi az amerikai lapnak. - Egyedül voltam, nem volt ott senki a családomból. Azért mentem Iránba, hogy munkát találjak... Aztán elkezdtem heroint fogyasztani."

Hat hónappal ezelőtt tért vissza kis falujába, kilenc fivéréhez és nővéréhez, de egy hónappal később már Kabulban volt.

"Senki sem szereti a kábítószerest, úgyhogy a családom elzavart. Most itt vagyok a híd alatt, és több heroint fogyasztok, mint amikor idejöttem. Nem tudom, hogyan hagyjam abba..." - panaszolta.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: