2009-08-20 16:43:06• hírek • MTI/dpa

Afganisztánban véget ért az elnökválasztás

Afganisztánban helyi idő szerint csütörtök délután öt órakor befejeződött az elnökválasztás, amelynek első, nem-hivatalos eredménye csupán néhány nap múlva áll majd rendelkezésre.

Egy órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását a tartományi és elnökválasztásokon, így a voksolás hivatalosan helyi idő szerint öt órakor (közép-európai idő szerint fél háromkor) ért véget.

A független választási bizottság szóvivője nem mondta meg, mi indokolta a hosszabbítást. A szavazatok összesítése rögtön az urnák lezárása után megkezdődött, a hivatalos végeredményt szeptember 17-én teszik közzé.

A választási bizottság közlése szerint délutánig "lényegében zavartalanul" zajlott a voksolás. Asziszulla Ludin, a bizottság elnöke ugyanakkor elismerte, hogy néhány körzetben a feszült biztonsági helyzet miatt nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Afganisztán különféle részeiből folyamatosan érkeztek a nap folyamán jelentések kisebb-nagyobb erőszakos cselekményekről; rakétatámadásokról, összecsapásokról, merényletekről. Összesen nagyjából 200 ezer afgán és 100 ezer külföldi katona vigyázta a rendet a voksolás napján a közép-ázsiai országban.

A választás esélyese Hamid Karzai, a jelenlegi elnök, fő riválisa az egykori külügyminiszter, Abdullah Abdullah. Ha valamelyik jelölt nem szerez abszolút többséget, akkor október elején újabb választási forduló lesz, amelyben csak az első két helyen végzett vesz részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: