2011-09-07 09:35:29• hírek • MTI

Afgán rabok kínzásáról számolt be egy ENSZ-jelentés

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fontolóra vette, hogy felfüggeszti a gyanúsítottak afganisztáni börtönökbe való áthelyezését azt követően, hogy az ENSZ kínzások soráról számolt be Afganisztánban  - közölte kedden a világszervezet egyik, eddig nyilvánosságra nem hozott jelentésére hivatkozva a BBC brit közszolgálati hírtelevízió internetes portálja.

A BBC úgy értesült, hogy az ENSZ-jelentésben szereplő börtönöket, amelyekben a foglyok megveréséről illetve elektrosokk alkalmazásáról számoltak be, az afgán rendőrség valamint a hírszerzés működteti.
A portál birtokába jutott dokumentumból kiderült az is, hogy egyes afgán rendőrparancsnokok titkos büntetés-végrehajtási intézeteket működtetnek.

A nemzetközi katonai misszió képviselői arra figyelmeztették az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) vezetőségét, hogy hét tartományban állíthatják le a foglyok átadását a NATO által felügyelt börtönökből, beleértve a délkeleti Hoszt, az északi Tahár és a nyugati Herát provinciát. Szintén kínzások gyanúja miatt állhat le a folyamat Kunduz tartományban.
A nemzetközi koalíció a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan adja át a hatalmat az afganisztáni rendfenntartó erőknek, ám egyes területeken kételyek merültek fel a helyi biztonsági erők megbízhatóságával kapcsolatban. Augusztusban a brit védelmi miniszter döntött úgy, hogy felfüggeszti a raboknak az NDS kabuli börtöneibe való átszállítását, miután egy bíróság kínzások és súlyos bántalmazások veszélyeire figyelmeztetett.

A biztonsági ellenőrzés átadása a tervek szerint 2014 végéig fejeződik be Afganisztánban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: