2010-04-30 10:41:33• hírek • Szatmar.ro

Afgán civileket öltek meg francia katonák

A francia hadsereg háromheti vizsgálódás után elismerte, hogy négy afgán polgári lakos halálát okozta, amikor katonái tálib lázadókra kilőttek egy harckocsi-elhárító rakétát.

A francia vezérkar szóvivője csütörtök este Párizsban közölte: ez volt az első eset az ország afganisztáni szerepvállalása során, hogy a francia kontingens civilek halálát okozta.
Egy francia egység közös hadműveletet hajtott végre afgán katonákkal a Kabultól keletre lévő Kapisza tartományban, ahol a kötelék állomásozik a tálibok ellen harcoló, NATO vezette nemzetközi misszió keretében. Április 6-án olyan értesülések birtokába jutottak, amelyek szerint a térségben lévő lázadók erősítést kaptak, és "átkaroló hadműveletet" akarnak végrehajtani a francia erők ellen - mondta a szóvivő.

Hét lázadó lőállást vett fel a franciák ellen egy fal mögött, mintegy 1500 méter távolságban tőlük, de nem támadtak. Miután a franciák nem észlelték, hogy polgári lakos lenne a környéken, a kontingens kapiszai parancsnoka utasítást adott, hogy harckocsi-elhárító rakétával támadják meg a fal mögött rejtőzködő tálibokat - tette hozzá a szóvivő. A támadás után azonban kiderült, hogy a lázadók közelében, fák mögött tartózkodtak 10 és 15 év közötti gyerekek, és repesztalálattól életüket vesztették.
A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a francia erők a művelet során betartottak minden eljárási szabályt, és nem hibáztathatók a sajnálatos esetért - jelentette ki a szóvivő. Afganisztán 2001-es megszállása óta a nyugati hatalmak és a kabuli vezetés között mindig feszültséget okoz, hogy a lázadók elleni támadásoknak áldozatul esnek polgári lakosok is.


Francia katonák a közelkeleten
Francia katonák a közelkeleten


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: