2010-11-22 16:07:10• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Ady-versekkel emlékeztek

Oklevéllel, továbbá kisebb ajándékcsomaggal, és ami ennél is fontosabb, remélhetőleg a vers szeretetével gazdagodott 12 kisgimnazista ma Nagykárolyban.

Ady Endre 133 esztendeje született. Az évforduló alkalmából a Nagykárolyi Városi Könyvtár idén első alkalommal megemlékezést szervezett a Nagykárolyi Kultúrházba.

Eredetileg szavalóversenyre hívták a dél-szatmári város magyar tannyelvű iskoláinak 5.-8. osztályos diákjait, ám végül a diákok szavalását nem osztályozta, nem rangsorolta holmi zsűri. Úgyis a vers, Ady Endre költészetének megszerettetése a cél. Ugyanakkor azt is figyelembe kellett venniük a szervezőknek, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjének versei talán kissé nehezek, nehezen meg-, illetve átélhetőek a kiskamaszoknak. A versenyeztetés pedig akár el is riaszthatta volna őket az amúgy gyönyörű Ady Endre-versektől.

A főszervező, Valean Erika könyvtáros köszöntötte előbb a részvevőket és a gyermekeket. Hogy a láthatóan mind jobban izguló diáklányok ráhangolódjanak a versekre, az internet segítségét vették igénybe. A youtube-ról a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas, hat éve elhunyt színműész, Bessenyei Ferenc szavalta Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét. A költőóriás életrajzának ismertetése után végre felcsendültek a versek a diákok előadásában. Mi tagadás, egyelőre nem Bessenyei Ferenc előadásmódjának színvonalán, ám odaadással olvasta, majd mondta az egyik diák a Séta bölcső-helyem körül című verset. Később másik diák egy másik verset olvasott, s így tovább.

Az 1-es számú károlyi iskolából Berei Barbara, Ernyi Kinga és Tóth Regina, a 2-esből Nagy Enikő Tímea, Corodan Dorottya, Kiss Eszter Boróka, Schlakter Kincső, Tabi Boglárka, Ghiguţa Ivett, a 3-asból pedig Engi Emese és Ilyés Beatrix állt ki a közönség elé, és olvasta, mondta, s némelykor szavalta Ady verseit. Az érmindszenti születésű költőóriás költeményei közül kettőt román nyelven olvasott fel Claudia Zob.

Végezetül Ady Karácsony című versét szavalta világhálós felvételről Szabó Gyula színész. Majd a szervezők, Valean Erika és a szabadságáról éppen megérkezett Salagean Linda könyvtáros átadták a csomagokat és az emléklapokat.


Ady Endre versei voltak a figyelem középpontjában


Ady Endre versei voltak a figyelem középpontjában
Ady Endre versei voltak a figyelem középpontjában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: