2016-11-20 08:48:53• hírek • Szatmar.ro

Adyra emlékeztek Érmindszenten

Közel százan vettek részt november 19-én, szombaton a hagyományos Ady megemlékezésen Érmindszenten, amelyet a költő születésnapi évfordulója alkalmából szerveztek meg.

A rendezvény ünnepi ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, a település református templomában. Üdvözlő beszédet mondott Gál Sándor lelkipásztor, igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Beer Miklós, a Váci Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

Ezt követően a megemlékezés az Ady Endre szülőházának udvarában található szobornál folytatódott. A koszorúzást megelőzően ünnepi beszédet mondott a szervezők részéről Muzsnay Árpád, aki köszöntötte a jelenlevőket, és kihangsúlyozta a rendezvény jelentőségét valamint ígéretet tett arra is, hogy a jövőre esedékes 140 éves évforduló alkalmából összetettebb rendezvénnyel fognak előrukkolni. A felszólalók sorát Marius Andrei Roca, Érkávás község polgármestere folytatta. Az elöljáró örömét fejezte ki, hogy az Érmindszentre vezető út teljes mértékben járhatóvá vált. Reményei szerint ennek köszönhetően is egyre többen fognak a faluba látogatni, hogy megtekintsék a költő szülőházát.

Turos Lóránd kettős szerepben állt a megemlékező közönség elé. Egyrészt, mint mindszenti gyökerekkel rendelkező polgár, másrészt pedig mint az RMDSZ szenátorjelöltje. Turos beszédében kiemelte, hogy Ady műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgették. „Egyfajta párhuzamot vonhatunk a 20. és a 21. század eleje között, ugyanis az erdélyi társadalom akkor is a saját korához való felzárkózás iránt áhítozott, mint ahogy a fejlődés után áhítozik napjainkban is.

Épp ezért olyan megvalósítható célokat tűztünk ki magunk elé, amelyek az emberek mindennapi életét könnyítik meg. Ilyen a gyorsabb mobilizálódás, városi körülmények megteremtése vidéken is, a mezőgazdaságban tevékenykedő családi vállalkozások megfelelő szintű támogatása, valamint az, hogy a helyi közösségek maguk döntsenek az őket érintő dolgokról" - fogalmazott a szenátorjelölt.

Végül, de nem utolsó sorban Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója köszöntötte a jelenlevőket, bátorítva őket az Ady Endre emlékházban létrehozott kiállítás megtekintésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: