2012-10-19 13:48:47• hírek • Póti Orsolya

Adyfalván a Szilágyi Domokos Kör

A tehetséges diákok felkarolása és fejlesztése azon kör célja, mely nemrégiben alakult  meg a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban Szilágyi Domokos nevével fémjelezve. A kör tagjai első alkalommal Adyfalván szerveztek irodalmi kirándulást.  Az alábbiakban Mali Dorottya, XII. C osztályos diák beszámolóját olvashatják:

A Szatmárnémeti Református Gimnázium Szilágyi Domokos Irodalmi Körének hét tagja csütörtökön meglátogatta az adyfalvi Ady Endre Emlékmúzeumot. A múzeum alapos megtekintése után Mali Dorottya olvasta fel Ady-értelmezését, majd Ady és Szilágyi Domokos-verset hallgattak a kör tagjai - Moldován Krisztina és Bota Krisztina tolmácsolásában.

Ezután kötetlen beszélgetés következett, melynek témája Ady Endre költészete és annak recepciója volt. Kereskényi Sándor muzeológus felhívta a figyelmet Szilágyi Domokos jellegzetesen kálvinista, intenzív és ellentmondásos Ady-élményére.

Ady Endre a 20. század eleji magyar életérzés leghatásosabb megszólaltatója volt, de prófétai fellépése sokszor költőtársait is nyomasztotta-zavarta. Vass Lilla mutatta be Az eltévedt lovas című Ady-verset. Végül kegyeleti sétára került sor a helyi temetőben.

A Szilágyi Domokos Körről további információk ide kattintva olvashatók.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: