2019-01-28 07:34:56• hírek • Közlemény

Ady Endre-megemlékezésre várnak hétfő délután a Szatmár Megyei Könyvtárba

A Szatmár Megyei Könyvtár az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület  együttműködésével 2019. január 28-án, hétfőn 14.00 órakor emlékezik a Megyei Könyvtár  Multimedia termében Ady Endre halálának századik évfordulójáról. Az alábbiakban az ő meghívásukat tolmácsoljuk.

"Rendezvényünkkel tisztelegni kívánunk  az előtt a modern magyar költő emléke és életműve előtt, aki tájainkon, napjainkban az ő nevét viselő egykori Érmindszenten született.
 

Ady költészetét a román irodalomkedvelő közönség elsőként a költő barátja, az ugyancsak nagytehetségű lírikus: Octavian Goga fordításainak köszönhetően ismerhette meg.  Tevékenységükkel mindketten  bizonyították, hogy a népek közti közeledés, tisztelet és barátság a kultúra segítségével érhető el és erősíthető az legsikeresebben.
 

Rendezvényünkön Ady Endre verseinek szatmári fordítóit vesszük számba, azt a jelentős hozzájárulást, mellyel a száz esztendeje meghalt költő életművének a román olvasóközönség általi megismertetésében  rangosan és maradandóan segítettek. Közöttük tudhatjuk a román irodalom olyan jelentős alkotóit, mint Octavian Şireagu, Costa Carei, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur – s a felsorolást folytathatnánk...
 

Ady Endre költeményeinek szatmári román fordítóiról Viorel Câmpean és Marta Cordea, a Szatmár Megyei Könyvtár munkatársai, a szatmári Ady-kultuszról pedig Muzsnay Árpád művelődésszervező, az EMKE főtanácsosa beszél. Előadásaikat fotó dokumentumok bemutatásával  és könyvkiállítással teszik majd emlékezetesebbé.
 

Rendezvényünk mindenki számára nyitott. Hívunk és várunk  minden irodalomkedvelőt."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: