2010-11-22 10:44:10• hírek • Szatmár.ro

Adventi apró sütemények

1. Különleges ischli fánk

Elkészítéséhez: 22 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 10 dkg cukor, reszelt narancshéj, 10 dkg cukor, 2 kanál barackíz és 6 dkg mandula szükséges.

A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, a tojások sárgájával és egy fél narancs reszelt héjával. Fél cm vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és aranysárgára sütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekavarjuk a cukrot és a barackízt és folyamatosan kavarva felfőzzük. Ha kihűlt, közé vegyítjük a lehéjazott, darált mandulát. Két-két kisült fánkot összeragasztunk ezzel a habbal. A tetejét bekenjük csokoládémázzal. Nagyon ízletes sütemény, ami sokáig eláll.

Nagyon ízletes sütemény, ami sokáig eláll.

2. Ízletes mézes keksz

Elkészítéséhez: 30 dkg liszt, 13 dkg méz, 12 dkg vaj, 1 kanál rum, 1 db citrom, só és kevés szódabikarbóna szükséges.

A lisztbe belekavarunk csipetnyi sót és késhegynyi szódabikarbónát, azután összedolgozzuk a mézzel, a vajjal, a rummal és a citrom reszelt héjával. Deszkán késfoknyira kinyújtjuk, különböző adventi formákkal kiszaggatjuk, tetejükre kisebb diódarabkákat is tehetünk, majd jó meleg sütőbe tesszük. Amikor a szélük barnulni kezd, kivesszük. Száraz helyen, jól záródó dobozban akár a teljes adventi időszakban is eláll.

Száraz helyen, jól záródó dobozban akár a teljes adventi időszakban is eláll.

3.Havasi kifli

Elkészítéséhez: 300 dkg liszt, 300 dkg vaj vagy margarin, 7-8 tojás sárgája és kevés só, a töltelékez pedig: 4 tojásfehérje, 200 dkg dió porcukor szükséges.

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

Havasi kifli, ami a hétköznapokat is megédesíti.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: