2017-11-03 14:17:03• hírek • Bede Emőke

Adrian Marc: A sürgősségi osztály megfelelő működéséhez mentalitásváltásra van szükség

A Szatmár Megyei Sűrgősségi Kórház ideiglenes vezetője szerint a sürgősségi osztály normális működéséhez először is mentalitásváltásra van szükség.

Adrian Marc szerint az osztályon tapasztalt gondok elsődleges forrása az orovshiány és a nem megfelelő technikai felszereltség. Ez a kettő természetesen kéz a kézben jár. Az intézmény vezetője szerint nem várható el az orvosoktól, hogy olyan helyen dolgozzanak, ahol kezeik meg vannak kötve a gyógyszer- és a felszereltséghiány miatt.

Nem csoda, hogy sokan külföldre mennek a frissen végzett orvosok közül. A nyugati országokban nem csak a bérezés vonzóbb, hanem az ottani kórházak és más egészségügyi intézmények lehetőséget adnak a szakmai fejlődésre is. Új technológiákat és módszereket ismernek meg, melyre Romániában jelenleg nem lenne lehetőség.

Adrian Marc szerint azonban nem csak ebben kell keresni a sűrgősségen tapasztalható gondok forrását. Elmondása szerint a megye lakosai két véglet között ingadoznak, ha egészségügyről és betegellátásról van szó. A lakosság egyik fele a legapróbb panaszokkal is a sűrgősségire rohan, ezzel pedig olyanok elől rabol el értékes perceket, akiknek valóban szüksége lenne a gyors ellátásra. A másik része az embereknek viszont szinte sosem fordul orvoshoz, nem vesz részt időszakos szűréseken. Ennek következtében a felmerülő egészségügyi problémák egyre súlyosbodnak, és mire az ember a sűrgősségi osztályra jut, már csőstül jön a baj.

Sokan vannak azok is, akik ingyenes betegellátóként tekintenek a sürgősségi osztályra. A statisztikák szerint a nyári hónapokban – amikor itthon vannak a külföldi munkavállalók – jelentősen megugrik az osztály forgalma. Az ideiglenesen itthon tartózkodó munkaerő valamilyen mondvacsinált indokkal igénybeveszi a sürgősségi ellátás nyújtotta szolgáltatásokat, így ingyenesen végeznek el olyan analíziseket és vizsgálatokat, melyek egyébként több száz lejbe kerülnének.

Az intézmény ideiglenes vezetője szerint először is mindkét oldalról mentalitásváltásra van szükség. A kórház és az osztályok működése nem csak egyfaktoros kérdés: a magasrangú vezetők, az egészségügyi alkalmazottak és a lakosság együttmőködésére van szükség. Enélkül nehezen zárkózhatunk fel az évtizedekkel előttünk járó nyugathoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: