2008-07-28 08:31:18• hírek • Csenteri Judit

Adózás az Európai Unióban

Az EU-ban Románia rendelkezik a jövedelmi adó legkisebb kvótájával.

Az Európai Unió szintjén Romániának van a legkisebb adója a természetes személyek bérére vonatkozóan, s ugyanakkor a legkisebb adója a vállalatok nyereségére vonatkozóan: 16%-16%. Ennek megfelelően a Bruttó Hazai Termék (GDP) legkisebb hányadát teszik ki a költségvetési bevételek - tudhatjuk meg a „Taxation trends in the European Union" elnevezésű 2008-as felmérésből.

Az Európai Tanács Vámteher és Vámunió Igazgatóságának, valamint az Eurostatnak köszönhető felmérés szerint, Románia alkalmazza az Európai Unió szintjén a legkisebb adót a természetes személyek jövedelmére vonatkozóan, 16%-ot, míg a legnagyobb adóval - 59%-al - Dánia esetében találkozunk.

Az EU szintjén az átlag jövedelmi adó változatlan 2006 óta: 38,7%. Románián kívül egyetlen ország alkalmaz még 20% alatti adót, Szlovákia 19%-ot, Bulgária esetében pedig 24%-os a jövedelmi adó mértéke. A legnagyobb kvótákkal az északi országok és a Benelux államok esetében találkozunk. Dánia 59%-a után a legnagyobb kvótákkal Svédország (56,55%), Hollandia (52%), Finnország (50,46%) és Belgium (50%) rendelkezik.

A vállalatok nyereségének adóját illetően elmondható, hogy az EU országai igyekszenek ezt minél kisebbre csökkenteni, s 2008-ban sikerült is egy 0,9%-os csökkenést elérni. Hét ország csökkentette az elmúlt év során a vállalatok profitadóját, a legnagyobb mértékben pedig Németország és Olaszország tette ezt, amely országok mára 29,8% és 31,4%-os profitadókkal rendelkeznek.

A legnagyobb profitadókat az Európai Unió szintjén a máltai cégek fizetik, 35%-ot, a legkisebbeket pedig a bulgáriai és ciprusi vállalatok, mindössze 10%-ot. Románia a maga 16%-val az Unió hatodik legkisebb profitadójával rendelkezik.

Cs. J.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: