2017-06-20 10:00:00• hírek • Kocsis Zoltán

Adóvevővel követik a szalakótákat – saját érdekükben

Adóvevőkkel követik az európai szalakótákat Románia nyugati részén. Mindezt persze a saját érdekükben. A madarak befogásában a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai is részt vettek.

A környezetvédelmi ügynökség a Maros megyei Milvus Egyesülettel és a magyarországi Bird Life Egyesülettel közösen nagyszabású programot indított az Európai Unió támogatásával az európai szalakóták megmentése érdekében. Az adóvevős követéstől azt remélik a szakemberek, hogy többet tudnak meg a madarak vándorlási útvonalairól, a telelési helyeiről, a táplálkozási területeiről. Mindezek ismeretében még jobban tudják majd azonosítani az apró, ám annál színpompásabb madarakra leselkedő veszélyforrásokat.

A szakemberek 25 szalakótát fogtak be, rajtuk helyezték el az alig 1,6 grammos adóvevőket. Ezeket a példányokat néhány év múlva ismét igyekeznek majd befogni, a regisztrált adatokat pedig megvizsgálják az ornitológusok. A most befogott egyedek közül öt meg volt gyűrűzve: hármat Szerbiában, kettőt pedig Magyarországon láttak el gyűrűvel korábban.

Mindemellett két egyedet műholdas adóvevővel szereltek fel Arad megyében, ők Kisjenő, illetve Simánd közelében fészkelnek. Hasonló műholdas adóvevővel látnak majd el újabb egyedet Nagyszalonta közelében is – továbbiakat Dobrudzsa, a Baragan és Olténia területén.

A madarak vándorlását követni lehet majd a satellitetracking.eu oldalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: