2009-03-26 13:10:30• hírek • Parajdi Andrea

Adományból orvosi készülék

Hivatalosan is átadták a West Medica Klinikán, azt a megyénkben egyedülálló EMG-ENG készüléket, amely bizonyos izombántalmak korai felismerését teszi lehetővé. A modern készülék megvásárlását az Opel Chevrolet Saab West autószalon 30 000 lej értékű adománya segítette, amelyet a rákos gyerekekért életre hívott Reménysugár programnak ajánlott fel.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, Márton Áron, az Opel Chevrolet Saab West autószalon igazgatója, 30 000 lejt ajánlott fel a Hans Lindner Alapítvány rákos gyerekeket segítő, Reménysugár programjának támogatására. A pénzösszeg három rákos kisgyereknek adott lehetőséget, egy több mint 1000 euróba kerülő PET vizsgálat elvégzésére, amely megállapíthatóvá teszi a rákos daganat áttételét.

Emellett pedig elegendő volt egy Elektromiográf - Elektroneurográf (EMG-ENG) készülék részletre való megvásárlásához szükséges önrész biztosításához is. A készülék a Hans Lindner Alapítvány jóvoltából az egykori Caritas Medica épületében, a ma már West Medica néven működő klinikán kapott helyet. A készülék további hitelrészleteit másfél éven keresztül a klinika fogja törleszteni.

-Nagyszerű dolog számunkra, hogy egy ilyen egyedülálló, és lehetőségeiben kimeríthetetlen készülékkel gazdagodott a gépparkunk. A szatmáriaknak immár nem kell Kolozsvárra, vagy külföldre utazniuk ha egy ilyen vizsgálatot kell elvégeztetniük. Külön öröm, hogy a mai világban még vannak olyan vállalkozók, akik felismerik, hogy az egészségügyben is nagy szükség van az összefogásra - mondta Dr. Láng László, a West Medica Klinika vezetője, a csütörtök délben megtartott hivatalos átadáson. Az eseményen Koczinger Tibor, a Hans Linder Alapítvány igazgatója és a West Medica Klinika orvosai is köszönetüket fejezték ki az Opel Chevrolet Saab West autószalon igazgatójának.

Az EMG-ENG készülék bizonyos idegbántalmak és izombetegségek kapcsán teszi lehetővé a betegség korai felismerését, olyan stádiumokban amikor még van esély arra, hogy megfelelő terápiás beavatkozással a beteg állapotán javítani lehessen. A korszerű gép perifériás idegszálak, idegrostok vezető képességét méri, tehát, hogy a test egyik pontjától egy másik pontig mennyi idő alatt jut el egy bizonyos impulzus. A normál értékeket a készülék memóriája tárolja, ebből lehet tudni, hogy megfelelő gyorsaságú vagy sem az ideg vezető képessége.

Különböző perifériás bénulások, paralízisek, mérgezéses állapotok, cukorbetegség, vagy más öröklött, vagy szerzett anyagcsere-betegség esetén rendszerint begyulladnak az idegek, ezáltal pedig csökken az ideg vezetőképessége. Az EMG-ENG készüléket sikeresen alkalmazzák különböző zsibbadások, vagy izomer-csökkenések okainak felderítése során is.

A gép használata komoly szakképesítést igényel, ezért a klinika neurológus főorvosa, Dr. Bzduch Zsolt-Árpád egy továbbképzésen vesz részt. A kurzus körülbelül két hónap múlva fejeződik be, ezt követően kezdik meg a vizsgálatokat az EMG-ENG készülékkel a West Medica Klinikán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: