2011-05-18 15:52:47• hírek • Kocsis Zoltán

Helyi adók: az adóhivatal emelné, Ilyés nem

Bő egy hét múlva dönt a Városi Tanács a helyi adók és illetékek jövő évi szintjéről, ám ennek értéke egyelőre vita témáját képezi: a pénzügyi hivatal a megítélhető legmagasabb szintű emelést javasolja, a polgármester azonban ezt nem támogatja.

A romániai adótörvények szerint az állam határozza meg évről évre az ingatlanok és az ingóságok után befizetendő adók mértékét, ám a helyi közigazgatási szervek ezt legfeljebb 20%-al módosíthatják. Erről minden önkormányzatnak május végéig döntenie kell, és ennek az előkészítése folyik Szatmárnémetiben is. Ám nem a legnagyobb egyetértésben.

Az adóhivatal ugyanis a maximálisan kiszabható legnagyobb mértékben, 20%-al emelné meg a helyi adók és illeték államilag meghatározott értékét. „Szatmárnémeti eddig soha nem élt azzal a lehetőséggel, hogy fizikai személyek esetében megnövelje az állam által meghatározott értékeket, csakis jogi személyek esetében történt hasonló. Ezúttal azonban úgy gondoljuk, hogy az összes területen ajánlatos lenne a 20%-os emelés", mondta Iosif Drimus, a szatmárnémeti önkormányzat adóhivatalának vezetője.

„Moralitás szempontjából nem helyénvaló, hogy évről évre csak azoknak az adóit emeljük meg, akik működésükkel amúgy is bevételeket generálnak a városnak. Az ingatlanadók mértéke amúgy is elenyésző Romániában, igaz, például a gépjárművekről ugyanezt nem mondhatjuk el", indokolta a döntést Adrian Albu alpolgármester.



Adrian Albu alpolgármester támogatná a 20%-os emelést


Bár Drimus azon érvével, mely szerint a költségvetési hiányokat valamiképpen pótolni kell, Ilyés Gyula polgármester is egyetért, mégsem valószínű, hogy Szatmárnémeti lakosai 20%-al többet lesznek kénytelenek fizetni jövőre ingó és ingatlanjaik után, mint amennyit az állam megszabott. Ilyés ugyanis határozottan ellenzi a maximális emelés lehetőségét: „Kétségtelen, hogy a városi költségvetésnek nagy szüksége lenne a pluszbevételre, ám nem minden áron: figyelembe kell vennünk az emberek zsebeit is", mondta a polgármester.

A város első embere elmondta, hogy egy hasonló emeléssel megközelítőleg 2,5 millió lej többletbevételhez jutna a városi kassza, ám még ez sem fedezné azt a mínuszt, amely egyéb okok miatt keletkezett: „Van rá egy hetünk, hogy a városi tanácsosokkal kidolgozzunk egy arany középutat, mert a 20%-os emelést én elfogadhatatlannak tartom", mondta Ilyés a Szatmár.ro kérdésére válaszolva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: