2014-06-25 16:04:13• hírek • Kocsis Zoltán

Ha július első hétvégéje, akkor Cégénydányád!

Tudnak mondani legalább két okot, amiért július első hétvégéjét ott töltik majd, ahol? Mert mi tudunk legalább két olyan okot, ami miatt érdemes ellátogatni Cégénydányádra! Ha nem hiszik, olvassanak utána - az alábbi cikkben.

Az ígért két ok, a III. Szamosfeszt, valamint a Kende-kúria arborétuma - igazából többet magába foglal. Jóval többet! A III Szamosfeszt idén is magában foglalja például a Monostori Napokat, ám a régióban első alkalommal lesz Katonadal Találkozó is. A Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen pedig bárki megcsodálhatja Európa kilencedik legnagyobb platánfáját.

De mi is az a Szamosfeszt? Július 4-6. között a Szőke Szamos Egyesület immár harmadik alkalommal szervezi meg a hagyományőrző rendezvényt, melynek sokrétű céljai közé tartozik a magyar népzene és néptánc népszerűsítése, a szatmári kultúra ápolása, valamint egy néptáncegyüttes megalakítása, hogy az ifjoncok is megismerhessék őseik hagyományait.

A három nap alatt olyan országosan ismert együttesek lépnek majd fel, mint a Ghymes együttes, az Ismerős Arcok, a Bakator vagy a Szalonna zenekar. Rajtuk kívül valamennyi elszakított országrészt képviselik majd népzenészek, néptáncosok: Erdélyt többek között a Székelyhídi Férfikórus. Igazi zenei ínyencségnek ígérkezik továbbá a Smith Rock Family, amely olyan halhatatlanok számait játssza, mint a Led Zeppelin, a Deep Purple vagy éppen Jimi Hendrix.

A régióban egyedülálló kezdeményezésnek számít az I. Katonadal Találkozó. Az I. világháború kitörésének 100 évfordulója alkalmából énekkarok, nótaklubok és dalárdák adnak majd elő katonaénekeket a fesztivál második napján.

Akit a népdalok és a néptánc mellett a természet vagy az építészet is érdekel, az meglátogathatja a Kende-család kúriáját és a Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területet. A Kende-családról azt érdemes tudni, hogy rokonságban állt Kölcsey Ferenccel, az arborétumot pedig Kende Zsigmond hozta létre 1833-ban. Az angolkertet utódai bővítették, szépítették, ám a II. világháborúban, aztán az 1970-es árvízben majdnem elpusztult. Jelenleg számtalan endemikus és nem őshonos növénykuriózummal várja az érdeklődőket - többek között Európa kilencedik legnagyobb platánfájával.

Kedvet kapott hozzá, de nem tudja, hol van Cégénydányád? Nos, Szatmárnémetitől alig 20 kilométerre, Fehérgyarmat közvetlen közelében. Érdemes ott töltenie július első hétvégéjét!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: