2008-11-18 13:24:34• hírek • Ferenczi Noémi

Teljesítményfüggő bérezés a pedagógusoknak

A tanügyminisztérium javaslata szerint, - melyről egyébként jelenleg már közvita folyik - a pedagógusok fizetését teljesítményük függvényében kellene kiszámítani. A tanárok értékelésekor abból indulnának ki, hogy a diákjaik milyen fejlődést érnek el.

Kónya szerint, a tanárok nem kerülnének kiszolgáltatott helyzetbe, hiszen a diákok teljesítménye leginkább attól függ, hogy a pedagógus megtalálja-e az adott diák számára legmegfelelőbb módszert, tehát nem az a lényeg, hogy a diák jó osztályzatot kapjon, hanem az, hogy magához képest javuljon a teljesítménye, így kizárt, hogy a tanár emiatt tízeseket osztogasson.

A differenciált iskolai rendszerben  normális az az elvárás, hogy minden diákot sajátos módszerekkel kell oktatni. A tanárok is teljes mértékben fel vannak rá készülve. A javaslat szerint, az iskolai év elején egy országos szintű tesztelésen esnének át, ezek eredményeiből kiindulva számítanák ki a tanárok bérét, majd pedig az egységes félévi dolgozatok erdeményeivel vetnék össze - magyarzáta Kónya.

A pedagógusokat a tanintézmény igazgatója, a pedagógusi tanács, valamint a diákok értékelnék. A tanügyminisztérium kérte a tanfelügyelőségeket, hogy november 28-ig népszerűsítsék a javaslatot a különböző tanintézményekben, és szervezzenek közvitákat ezzel kapcsolatosan. Kónya László szerint, az még a jövő zenéje, hogy valóban bevezessék az új rendszert, azonban ehhez szükség lesz a teljes tanügyi törvény megreformálásához. "Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a jelenlegi tanügyi rendszer feljődjön"- tette hozzá Kónya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: