2010-01-18 15:08:40• hírek • Gozner Gertrud

Összevont osztályok és kevesebb pedagógus

Hétfő délelőtt a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen gyűltek össze a megye iskolaigazgatói, hogy Mariana Popa főtanfelügyelővel, valamint Kónya László és Mihail Fodor főtanfelügyelő-helyettesekkel közösen megtárgyalják, miként lehet minél zökkenőmentesebben végrehajtani a kormány által előírt átszervezéseket .

Amint Kónya Lászlótól a gyűlés szünetében megtudtuk, a rendszerváltás óta a diákság létszáma folyamatosan csökkent a megyében. Amíg a kilencvenes években 102 ezer diák tanult a megye tanügyi intézményeiben, addig ez a szám 2010-re 65 ezer főre csökkent.

Ezzel ellentétben a pedagógusok száma az elmúlt húsz évben nem mutatott ilyen mértékű csökkenést, ezért elkerülhetetlenné vált, hogy tanári posztokat szüntessenek meg - nyilatkozta lapunknak a főtanfelügyelő-helyettes. Ugyanakkor a létező osztályok fele nem a törvény által megszabott gyermeklétszámmal működik. Ez a helyzet főleg vidéken hangsúlyos, ahol három iskolából jön össze egy osztályra való tanulói létszám - fejtette ki Kónya.

A tanügyi rendelkezések szerint líceumi osztályokat 28-30 diákkal, V-VIII osztályokat harminc, I-IV osztályokat 25, míg óvodai csoportot 20-25-ös minimális gyereklétszámmal lehet csak indítani. Az igazgatók feladata lesz, hogy felmérjék az általuk vezetett tanügyi intézmény helyzetét, és ezeket a változtatásokat végrehajtsák - magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes. Szatmár megyében valamivel több mint négyszáz tanügyi poszt megszüntetését írja elő a szaktárca szeptember elsejétől kezdődően.



A minisztérium által eszközölt átszervezések voltak terítéken az iskolaigazgatók gyűlésén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: