2012-08-17 16:13:36• hírek • Kocsis Zoltán

Acélszívet és tüdőt vett a Megyei Kórház – csak Bukarestben van hasonló

Tovább folytatódik a Csehi Árpád által elkezdett folyamat, pénteken egy újabb ultramodern berendezéssel gazdagodott a Szatmár Megyei Kórház felszereltsége: a szív-tüdő motort Adrian Stef tanácselnök és dr. Galajda Zoltán szívsebész mutatta be a sajtó képviselőinek.

„Ez egy olyan berendezés, amely szükség esetén ellátja a szív és a tüdő funkcióit. Ilyen helyzet elsősorban operáció közben léphet fel", magyarázta dr. Galajda. A szakember elmondta, a felszerelés egy olyan szoftverrel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy akár hetekig helyettesítse a tüdőt. „Szív-tüdő motorral szinte minden kórház fel van szerelve. Olyan azonban, amely hosszabb távon képes betölteni a tüdő szerepét, csak Bukarestben, a Dr. C. C. Iliescu Szív-és Érrendszeri Betegségek Intézetében van".

A berendezés összesen 125.000 euróba került, az összeget a Szatmár Megyei Tanács bocsátotta a kórház rendelkezésére. „Minőségi ellátáshoz minőségi berendezésekre van szükség", jegyezte meg dr. Galajda, Marc Adrian, a kórház menedzsere pedig „jelentős költségvetési erőfeszítésnek" nevezte a beruházást, amelyet kevesebb, mint egy hónap alatt sikerült tető alá hozni.

Szív-tüdő-motor

Dr. Galajda elmondta továbbá, hogy eddig egyedül végezte az operációkat, ám ősztől segítséget kap majd. „Szeretnénk hozzájárulni a fiatal szakorvosok képzéséhez, ők többek között megtanulhatják a szív-tüdő-motor működését. Romániában, a lakosság számát tekintve, nagyjából 15 szív-és érsebészetnek kellene működnie, ám jelenleg öt állami és két magán intézmény működik", magyarázta.

Marc és dr. Cristian Rusu orvos-igazgató egy másik örömteli eseményről is beszámolt: egy lepusztult teremben sikerült kialakítaniuk egy újabb műtőszobát. Ezzel, valamennyi osztályt beleszámolva, tízre emelkedett az operációs termek száma - de 3-4-re még szükség lenne, mivel napi 20-30 operációt hajtanak végre a Szatmár Megyei Kórházban. Dr. Rusu kiemelte, hogy az új műtő kialakításában nagyon fontos szerepet játszott három magánvállalkozás, amely jelentősen hozzájárult a költségek előteremtésében.

A fejlődés ezzel korántsem ér véget: a közeljövőben a régi kórházból az újba költöztetik az orr-fül-gégészetet. Ezt a kardiológia, az ideggyógyászat és a szemészet követi.

Galajda doktor és az új berendezés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: