2011-09-14 16:06:40• hírek • Kocsis Zoltán

Ginta ismét táncolna az asztalon, lezárult a vizsgálat ellene

Valamennyi pontban vétlennek és ártatlannak nyilvánította a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség Fegyelmi Testülete Marius Teofil Gintát, a bűnügyi részleg egyik vezetőjét, egyben a legjelentősebb rendőrszakszervezet, a Rendőrök és Szerződéses Személyzet Országos Szakszervezetének (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual) regionális vezetőjét.

Ginta körül akkor robbant ki a botrány, amikor június elején a Jurnalul National megjelentetett néhány fényképet, amelyen a rendőr félmeztelenül, kigombolt nadrággal táncolt az asztalon a Nők Napjából rendezett bulin, kolléganőinek legnagyobb örömére. Az akkor megjelentett cikkben Petru Zoltán újságíró, rendőrségi forrásokra hivatkozva azzal is megvádolta Gintát, hogy szoros szálak fűzik a szatmári alvilág olyan ismert alakjaihoz, mint Stefan Leleti, Ionel Rostas, Doru Tukacs vagy Bogdan Ciupac.

A szerdán megtartott sajtótájékoztatón Ginta beszámolt róla, hogy lezárult az ellene folytatott belső vizsgálat és hogy valamennyi esetben ártatlannak bizonyult és felmentették. „Az összes, a cikkben említett személy ellen folytattam már nyomozást pályafutásom során, szinte mindegyiküket állíttattam már bíróság elé", mentegetőzött Ginta.

Egyetlen esetben viszont elismerte, hogy tévedett: 2005-ben segített eltusolni, hogy kommandósok megvertek egy jelentős politikai személyiség, Gheorghe Ciocan akkori prefektus ellen nyomozó rendőrt. „Akkor tizenkét személy, köztük én is, jelentős büntetést kapott. Elismerem, akkor hibáztam, de megfizettem érte és tanultam belőle", jelentette ki.

Tagadta továbbá azokat a vádakat is, melyek szerint egyes gyilkosságokat öngyilkosságnak tüntetett fel („nem is én foglalkoztam az üggyel") és azt is, hogy kedvezményeket szerzett volna két ruhaüzlete számára azért, mert a rendőrszakszervezet helyi szervezetének az elnöke. „Mondják már meg, miféle előnyt szerezhetnék én ebből a tisztségből ruhaüzletek számára" tette fel a költői kérdést, majd leszögezte: nincs is ilyen boltja. „Bár az élettársam tényleg üzemeltet egy ilyen üzletet, és olyan előnyökre tudtam szert tenni, hogy most is törleszti a bankhitelt", fogalmazott ironikusan.

Marius Ginta középen

A bulival kapcsolatban pedig leszögezte, hogy a belső vizsgálat úgy ítélte meg, nem lépte át az erkölcsösség határait. „A legkevesebb megbánást sem érzem, mindaddig, amíg a kollégáimmal jól szórakoztunk és a jelenlévők semmi kivetnivalót nem találtak viselkedésemben", fogalmazott. Ugyanakkor figyelemreméltónak nevezte, hogy kollégájáról, aki szintén az asztalon táncolt, egy szót sem ejtettek a cikkben.

Ginta elmondta, hogy rágalmazásért feljelentést tett Petru Zoltán újságíró ellen valamint sejtetni engedte, hogy mindezen támadás mögött egy rivális szakszervezet, a Rendőrök Országos Szakszervezete (Sindicatul National al Agentilor de Politie) áll. „Akiknek a képviseleti tevékenységük egyenlő a nullával és ők az egyetlen szervezet, amellyel nem kívánunk együttműködni", szögezte le a Rendőrök és Szerződéses Személyzet Országos Szakszervezetének elnöke.

Amely tisztségében mellesleg a napokban újabb négy évéig megerősítették. A szakszervezet két alelnöke Lorand Petrusca és Bándi András Csaba, titkára pedig Claudiu Sorin Todoran lesz. A szervezet közeljövőbeli tervei között szerepel, árulta el Ginta, hogy bírósághoz fordulnak egyrészt a hétvégi munkáért járó plusz juttatásokért valamint a tavalyi 25%-os fizetéscsökkentés ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: