2011-09-22 10:27:43• hírek • Kocsis Zoltán

Aberránsnak nevezte a belügyminisztert egyik szatmári beosztottja

A tanügyi alkalmazottak fizetéséről valamint Traian Igas épelméjűségéről esett szó a társadalmi párbeszéd bizottságának legutóbbi ülésén, melynek a Szatmár Megyei Prefektúra adott otthont.

Az ülés kezdetén Vasile Darle, az ALFA Kartell elnevezésű szakszervezet Szatmár megyei vezetője felolvasta azt a nyílt levelet, amelyben az öt legnagyobb szakszervezet - az említett mellett az Országos Szakszervezeti Blokk, a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Szövetsége, a Testvériség - Romániai Szabad Szakszervezetek Szövetsége valamint a MERIDIDAN Országos Szakszervezeti Blokk - tudatja Emil Boc miniszterelnökkel, hogy a különböző, általuk törvénytelennel vélt döntések és eljárások miatt, minden fajta együttműködést megszakítanak a kormánnyal.

Ezt követően Ioan Dragan oktatásügyi szakszervezeti vezető azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben január elsejétől a pedagógusok nem kapják meg azt a 37%-os béremelést, amelyet korábban a kormány megtagadott, ám amelyet közben a bíróság jogerősen megítélt, akkor soha nem látott tiltakozási hullám veszi majd kezdetét. Mariana Popa főtanfelügyelő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az idén a bérezés már biztos nem fog változni, mivel azt minden évben a bértörvény szabja meg. Hozzátette továbbá, hogy az új tanügyi törvény által életre hívott iskolai tanácsosok bérezéséről a következőkben a Megyei Tanács felel majd. Összesen 69 személyről van szó amúgy.

Dragan szóvá tette továbbá, hogy szeretnék elérni, hogy a tanügyi alkalmazottak fizetését a jövőben ágazatok szerinti kollektív szerződéssel állapítsák meg, ehhez azonban előbb a tanügyminisztériumnak meg kellene állapítania a konkrét ágazatokat.

Ioan Dragan és Vasile Darle - balról jobbra

Végezetül Darle azt a törvénytervezetet bírálta, melyet Traian Igas belügyminiszter terjesztett a parlament elé és amely a nyilvános rendezvényeket szabályozná. Ezek szerint az megtiltaná bármely nyilvános rendezvény megszervezését állomások, repülőterek mellett valamennyi olyan intézmény közelében, amely katonai felügyelet alatt áll. Márpedig valamennyi kormányépület katonai felügyelet alatt áll, így a törvény életbe lépése esetén tilos lenne bármilyen tiltakozó eseményt rendezni valamely állami intézmény előtt.

Ezt a lépést Darle antidemokratikusnak és „demokrácia degradálásának" nevezte. Nála is messzebbre ment Marius Ganta, aki egyenesen „aberránsnak" nevezte a minisztert. A dolog érdekessége, hogy a Rendőrök és Szerződéses Személyzet Országos Szakszervezetének Szatmár megyei elnöke, mint gyakorló rendőr, tulajdonképpen Igas egyik beosztottja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: