2014-09-15 16:05:20• hírek • MTI

Ábécéskönyvek nélkül kezdődött az új tanév

Nem készültek el az elsősöknek és másodikosoknak szánt új tankönyvek Romániában, így az idei elsősöket nem várta ábécéskönyv az iskolapadokon a hétfői tanévnyitón.

Romániában tavaly kezdték el egy új tanterv fokozatos bevezetését, ezért a régi elsős és másodikos tankönyvek tartalmi szempontból már nem felelnek meg a követelményeknek. Bár a (nyomtatott és digitális változattal is rendelkező) új tankönyvek bevezetését 2013-ben egy évvel elhalasztották, a - közbeszerzési eljárás átláthatatlanságára panaszkodó - kiadók óvása miatt az új tankönyvek az idei szeptember 15-i tanévkezdésre sem készültek el.

Az elsősök az első hetekben az iskolafelkészítő "nulladik" osztályban tanultakat fogják átismételni, a másodikosok pedig a régi tankönyvek segítségével kezdik el a tananyag elsajátítását - közölte Remus Pricopie oktatási miniszter. A tárcavezető szerint, ha nem sikerül záros határidőn belül lezárni az óvásokat és kiadni az új tankönyveket, akkor nem lesz más megoldás, mint "visszatérni az egységes tankönyvekhez és az állami tankönyvkiadáshoz".

A romániai kisebbségi nyelveken szervezett oktatás tankönyv-ellátottságáról Király András, a kormány oktatási államtitkára az Erdélyi Napló című hetilapnak úgy nyilatkozott, eddig egyetlen magyar nyelvű tankönyvet fogadtak el a versenytárgyaláson: az első osztályos ábécéskönyvet.

"Az elsősök és másodikosok románból fordított matekkönyveket is fognak kapni, mert nincs magyar nyertes jelenleg. Ha a második licitet szeptember végén kiírják, és nem lesznek óvások, mint az első időszakban, akkor decemberre elképzelhető, hogy lesz tankönyv, ha lesz nyertes pályázat" - mondta az államtitkár arra utalva, hogy a kisebb példányszám miatt drágábban dolgozó romániai magyar tankönyvkiadóknak is ugyanazt a pontszámot kell teljesíteniük a liciten, mint román versenytársaiknak.

A tanévkezdés ünnepi hangulatát beárnyékoló tankönyvgondoktól függetlenül a parlament nem ülésezik hétfőn, hogy a novemberi elnökválasztásra kampányoló törvényhozók részt vehessenek választókerületük tanévnyitó rendezvényein. Országunkban 3 millió 200 ezer iskolás kezdi a két félévből álló, 2015 június 19-ig tartó új tanévet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: