2012-02-19 11:53:19• hírek • MTI

A zsűri nagydíját kapta a magyar film a Berlinalén

A zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével tüntették ki Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton, a legjobb filmnek járó Arany Medvét Vittorio és Paolo Taviani olasz rendezők Cesare deve morire című munkája kapta.

Fliegauf Bence a díjat átvéve úgy fogalmazott, fantasztikus embereket ismerhetett meg a film forgatásán. "Nemcsak a stábra, hanem a munkánkat segítő emberekre, például a szociális munkásokra is gondolok" - mondta a Berlinale Palast színpadán. "Meg akarom ragadni ezt az alkalmat, hogy a díj révén az ő munkájuk is nagyobb támogatást kapjon" - fűzte hozzá.

A film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született amatőr színészekkel, és szombaton már elnyerte a fesztiválon két független zsűri díját is. A Berlinale zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét az az Aszgar Farhádi iráni rendező adta át magyar kollegájának, aki tavaly Nader és Simin: Egy elválás története című alkotásával elnyerte az Arany Medvét.

A Mike Leigh brit rendező vezette zsűri olasz alkotást talált a legjobbnak idén. A Cesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) Shakespeare Julius Caesar című darabjának modernkori feldolgozása egy olasz börtön szigorított szárnyában raboskodó foglyok és egykori rabok főszereplésével.

A fivérek úgy fogalmaztak, nem számítottak arra, hogy filmjük ekkora sikert arat és eléri a nagyközönséget. "Nehéz ebben a pillanatban megszólalni" - mondta egyikőjük a színpadon.

Az olasz versenyfilm 17 másik alkotással együtt vetélkedett az Arany Medvéért, amelyre a kritikusok véleményének összesítése alapján sokan a Barbara című német filmet tartották a legesélyesebbnek. A filmnek végül "be kellett érnie" egy Ezüst Medvével, amelyet Christian Petzold kapott a rendezésért. Az alkotónak ez már a harmadik filmje volt, amely a Berlinaleversenyprogramjában szerepelt.

A találgatásokra rácáfolva nem Nina Hoss, a Barbara főszereplője és nem is Léa Seydoux francia színésznő, hanem Rachel Mwanza, a Rebelle című film főszereplője kapta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét. Kim Nguyen kanadai rendező filmje egy gyerek katonáról - egy kislányról - szól. Mwanza amatőr színészként forgatta a filmet, amely az ő életének sötét pillanatait eleveníti fel.

Kosztümös dráma, az En kongelig affaere (A Royal Affair) főszereplője, Mikkel Bo Farsgaard diadalmaskodott a színészek között. A fiatal művész VII. Keresztély dán királyt alakítja az északi országból érkezett versenyfilmben, amelyben Mads Mikkelsen és Alicia Vikander voltak partnerei.

Ennek a filmnek a forgatókönyve révén érdemelt ki Ezüst Medvét Nikolaj Arcel - egyben a kosztümös dráma rendezője - és Rasmus Heisterberg. A díjat a zsűri algériai tagja, Boualem Sansal neves író adta át. Érdekesség, hogy Arcelnek Lars von Trier nyújtott segítséget tanácsadóként a szkript írásában.

Fliegauf Bence átveszi az elismerést

A testület idén az operatőri, a vágói, a zeneszerzői, a jelmez-, vagy a látványtervezői munka terén odaítélt Ezüst Medvét az operatőri területen osztotta ki, mégpedig Vang Csüan-an kínai rendező White Deer Plain című filmje operatőrének, Lutz Reitmeiernek. A szakember nem tudta személyesen átvenni a szobrocskát, mert Szaúd-Arábiában forgat.

Alfred Bauer-díjat kapott Miguel Gomes, a Tabu című portugál-brazil-német film rendezője. A fesztivál alapítója előtt tisztelgő elismeréssel - szintén Ezüst Medve - a filmművészetben új utakat nyitó alkotást jutalmaznak. A fekete-fehér, költőisége és finom humora miatt egyaránt dicsért film pénteken elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

Mike Leigh zsűrielnök szerint a nyolctagú testületben nagyon jó hangulat uralkodott, harmónia alakult ki, és egy nyelvet beszéltek. "Jó filmeket láthattunk, remélem, érdekes döntéseket hoztunk" - mondta.

A rövidfilmek mezőnyében a portugál Joao Salaviza munkája, a Rafa kapta az Arany medvét, a japán Vada Acusi műve, a Gerehto Rabitto (Great Rabbit) pedig a zsűri különdíját, Ezüst Medvét.

A Generation Kplus nevű szekcióból érkezett a legjobb elsőfilmes munka, amely a Kauwboy című lett Boudewijn Koole holland rendezőtől.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató a seregszemle legjobb pillanatai között említette az életműdíjjal - Arany Medvével - kitüntetett Meryl Streep látogatását. Sok film foglalkozott politikai kérdésekkel - hangzott el. Kosslick külön kitért az arab tavaszt bemutató művekre.

Az idei Berlinale minden bizonnyal rekord nézőszámmal zárul vasárnap, félidőben 250 ezer látogatót jegyeztek. A seregszemle utolsó napja hagyományosan a közönségé. A fesztivál vendégei között volt Angelina Jolie, Christian Bale, Steven Soderbergh, Sáhruh Khán, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Salma Hayek, Mads Mikkelsen és Billy Bob Thornton is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: