2010-11-18 16:06:09• hírek • Póti Orsolya

A sír nélküli szatmári zsidók

A szatmári zsidósággal kapcsolatos kiállításra és szimpóziumra került sor november 18-án Szatmárnémetiben. A rendezvényen részt vett Dan Ben Eliezer, Izrael nagykövete.

A kulturális szimpózium, melyet a Prefektusi Hivatal, a Vasile Goldis Egyetem és a Szatmári Zsidó Közösség szervezett, november 18-án 12 órától fotográfiai kiállítással vette kezdetét a Művészeti Múzeumban. Az „Izrael képekben" című tárlat izraeli légi-felvételek sorozatát mutatja be.

Ugyancsak 12 órától egy újabb kiállítás nyílt meg a Szatmárnémeti „Vasile Goldis" Egyetemen; „A szatmári zsidók" című kiállítás régi dokumentumokkal és fotókkal informálja az érdeklődőket.

A rendezvény megszervezésében a már említett intézményeken kívül részt vett a Nemzeti Kultúrát és Hagyományt Megőrző Hivatal, a Megyei Múzeum, a Szatmárnémeti Tanfelügyelőség.


Egykor az Eotvös utcai rendőrség helyén a Status quo ante zsinagóga állt
Egykor az Eötvös utcai rendőrség helyén a Status quo ante zsinagóga állt


13 órától „A romániai Holokauszt. A sír nélküli szatmári zsidók" cjmmel került sor kulturális szimpóziumra, melynek moderátora Gavril Ardelean, a „Vasile Goldis" Egyetem Szatmári kirendeltségének igazgatója volt.

Radu Giurca prefektus és a rektor köszöntőbeszédét követően Ioan Cornen történész, író mutatta be „A szatmári zsidók. Történelem és sors" című könyvét, majd Mircea Drogaru történész ismertette a könyv megjelenésének jelentőségét. A könyvismertetőt tanulmányok bemutatásának sorozata követte, többek között Stelian Boia, egyetemi professzor, Valer Marian szenátor, George Vulturescu, igazgató előadásában.




Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: