2010-11-24 16:35:01• hírek • Póti Orsolya

A zsidóságról tartottak előadást

"Hogyan szervezzük meg magunkat? Hogyan élte át a zsidóság a 20. századot?" címmel tartott előadássorozatot Décsei Miklós, a zsidó hitközösség elnöke, Thoroczkai Sándor tanár és Kereskényi Sándor irodalomtörténész a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

Három rövid, de igen tartalmas előadáson vettek ma részt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai és tanárai, akik betekintést nyerhettek a zsidó nép történetébe a kezdetektől napjainkig, és a szatmári zsidók sorsáról is értesültek.

Az előadást Décsei Miklós, a szatmári zsidó hitközösség elnöke nyitotta meg, aki a szatmári, valamint a romániai zsidóság helyzetéről beszélt. A résztvevők megtudták, hogy az askenázi zsidók Lengyelországból és Ukrajnából, a szefárd zsidók pedig Spanyolországból érkeztek országunkba, ahol letelepedési jogot kaptak, és zsinagógákat építettek. A legtöbb helyi zsidó alapnyelve a magyar volt, és összeolvadt a magyarsággal. A két világháború között nagy volt a zsidó hitközösség Szatmár megyében, összesen 13.000 zsidó élt akkoriban itt.



"Ma már körülbelül 7.000 zsidó él Romániában" - mondta Décsei


„Ma már egyre csökken a zsidók száma, Romániában összesen 7.000 zsidó él, melyből 4.000 a bukaresti zsidó hitközösséghez tartozik, a szatmárihoz pedig 120 személy, beleszámolva a vegyes házasságban élőket is. Vallási szempontból a legnagyobb probléma viszont az, hogy az országban összesen 3 rabbi tevékenykedik. A szatmári zsidó hitközösségbe havonta egyszer egy budapesti rabbi tart szertartást, a többi szertartást rabbi helyettesítők végzik." - mondta el Décsei Miklós.

A helyi zsidók történetét felváltotta egy összefoglaló a zsidó államról, illetve a zsidó államalapításról. Thoroczkay Sándor történelem tanár betekintést nyújtott a zsidó nép múltjába, megmagyarázta a cionizmus jelentését, illetve az zsidók integrálódáslásának folyamatát.

A történelmi adatokon kívül a jelenlevők az izraeli titkos ügynökség, a Moszad működésébe is betekintést nyertek Kereskényi Sándor irodalomtörténész előadását követve. „A Moszad hét részlegből, osztályból áll. Azok, akik ennek az intézménynek tagjai elvesztik identitásukat, hiszen ott nem neveznek senkit sem nevén. " - magyarázta a történész.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: