2008-04-29 13:11:57• hírek • István Löchli

A zöldségtermesztés tervezése

A zöldségtermesztés, a mezőgazdaság egyik legkifizetőbb ágazata.

Az EU-hoz való csatlakozásunk, a felgyorsuló átalakulás a mezőgazdaságot, és ezen belül, a zöldségtermesztést is érinti, és új helyzetet teremt a termesztők számára.

 A zöldségtermesztés, a mezőgazdaság egyik legkifizetőbb ágazata. Sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel a háztáji gazdaságokban is anélkül, hogy tájékozottak lennének bizonyos feltételekben. Nem elég ismerni a termesztési technológiákat, hanem sok más tényező is fontos a sikeres gazdálkodáshoz.


Mielőtt elkezdenénk zöldséget termeszteni jó, ha figyelembe veszünk néhány alapvető kritériumot, éspedig:

- feltétlenül el kell végezni egy széles körű piackutatást. Ennek során a szükségleteket reálisan fel kell mérni, hogy a termés mértéke az igények kielégítését szolgáló, ahhoz igazodó legyen. A kereslet és a kínálat összhangja nélkülözhetetlen eleme a biztonságos és jövedelmező termelésnek, ugyanakkor előfeltétele a termesztés több évre előre tervezhetőségének is;

- a tervezhető termelés legfőbb előnye, hogy lehetővé teszi a stabil vetésforgó kialakítását, elkerülve ezáltal a helytelen vetésváltásból eredő betegségeket és kártevőket. A jó vetésforgó segíti a talaj termékenységének megőrzését, illetve javítását, a talaj vízgazdálkodásának szabályozását, befolyásolja a talajszerkezetet, hozzájárul az eredményes gyomirtáshoz és növényvédelemhez;

- a fogyasztók egyre inkább igénylik az integrált környezetkímélő technológiával előállított zöldségnövényeket. Az integrált termesztés célja, hogy a termesztés ökológiai és ökonómiai szempontjait figyelembe véve, a fogyasztók számára jó minőségű terméket állítson elő, az egészséges táplálkozás és a környezetvédelem figyelembevételével. Az integrált termesztés figyelembe veszi a termőhely adottságait, a talaj termékenységének fenntartását, javítását, a vizek és a környezet szennyezésének mérséklését, a műtrágya és növényvédő szerek csökkentését, előnybe helyezve az istálló- és zöldtrágyázást, a biológiai növényvédelmet és a mechanikai gyomirtást. Az EU csatlakozást követően, a szabad piacon nagyon erős a verseny, így döntő szerepet kap a termék minősége. Ahhoz, hogy tovább léphessünk, szemléletet kell váltani, el kell sajátítani az integrált termesztés gyakorlatát.

- évről évre nő a zöldségfajták száma, így a fajtaválasztás üteme is felgyorsul. A jelenlegi vegyes fajtahasználatból nem biztosítható olyan egységes árualap, amely alkalmas a nagy felvásárlók igényeinek kielégítésére.

- a termésátlag növelésének egyik fontos tényezője a területegységenkénti optimális tőszám biztosítása. Ez a fajta jellegétől és a termesztés körülményeitől (elsősorban a vízellátás mértékétől) függően különböző növénysűrűséget jelenthet. Igen fontos a fajonkénti optimális tőszám ismerete. Ezen belül meg kell különböztetni a biológiai és a gazdasági optimum fogalmát. A tőszámot nem a biológiai, hanem csak a gazdaságos mértékéig szabad növelni. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos növénysűrűségnél még emelkedhet a termésátlag, de azt már nem célszerű alkalmazni, mert a szaporítóanyag többletköltsége nincs arányba a termésnövekedés értékével;

- a romániai létfenntartó gazdaságoknak (akik egy hektárnál is kisebb területen gazdálkodnak) esélyük lenne egy jobban kifizető zöldségtermesztési tevékenységet folytatni, ha biotermesztési módszereket alkalmaznának. Ennek elkezdéséhez és megvalósításához, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal szakemberei ingyenes szaktanácsadással állnak az Ön rendelkezésére.

A következő időszak feladatai tehát, az áru minőségének javítása, az üzemi méretek fokozatos és folyamatos növelése, és nagyon fontos lenne a termelői értékesítő szervezetek kialakítása.

Kompasz Erzsébet - kertészmérnök

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: