2009-03-28 17:57:14• hírek • MTI/EFE/Reuters

Veszélyes lehet a forró tea

Ha legközelebb forró teával kínálják, várjon néhány percet, mielőtt meginná, mert a forró italok fogyasztása nagy mértékben növeli a nyelőcsőrák kockázatát - javasolják a Teheráni Orvostudomnyi Egyetem kutatói a British Medical Journalban megjelent tanulmányukban.

Felmérésük szerint a tea 70 foknál magasabb hőmérsékleten való elfogyasztása nyolcszorosára növeli a nyelőcsőrák rizikóját a "langyos", 65 fokosnál nem melegebb ital fogyasztásához képest. A 60-65 fok közötti tea esetében a kockázat kétszeres. Más megközelítésben: a tűzforró teát két percen belül elfogyasztóknál ötször nagyobb a rák kockázata, mint azoknál, akik legalább négy percig várnak az ital elfogyasztásával.

Mostanáig a dohányzást és az alkoholfogyasztást hozták kapcsolatba a nyelőcsőrák kialakulásával, ami sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. A betegség gyakran előfordul azonban olyan területeken, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem szokás, ezért a kutatók arra gyanakodtak, más alapvető tényezők is közrejátszanak a betegség kialakulásában.

A Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói Reza Malekzadeh vezetésével Golesztán észak-iráni tartomány lakosságát vizsgálták, ahol - férfiaknál és nőknél egyaránt - magas a nyelőcsőrák előfordulása, pedig errefelé alacsony a dohányosok száma és az alkoholfogyasztás, viszont a lakosság sokkal több teát iszik és forróbban, mint a környező vidékeken élők.

A kutatók 300, nyelőcsőrákban szenvedő beteggel vettek fel kérdőívet teafogyasztási szokásaikról. Az eredményeket ezután összehasonlították ugyanebből a régióból származó 571 egészséges ember válaszaival. A válaszadók mind rendszeresen ittak fekete teát és átlagosan naponta több mint egy litert.

Tea, egészséges, de káros is lehet


Bár az összefüggést a forrón elfogyasztott ital és a nyelőcsőrák kialakulása között még nem sikerült pontosan feltárni, annyi bizonyos, hogy bármilyen forró folyadék sérülést okoz a nyelőcső szövetén.  Az eredményeket további tanulmányoknak kell igazolniuk, de a szerzők véleménye az, hogy a Golesztánban élőket és a hasonló szokásokkal rendelkező területek lakosságát tájékoztatni kell a forró folyadékok fogyasztásának veszélyeiről.

Világszerte évente 500 ezer ember hal meg nyelőcsőrákban, de a halálesetek többsége Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos területeire korlátozódik. Egy héttel ezelőtt japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy a kelet-ázsiaiak - Kína, Japán és Korea - harmadából hiányzik egy enzim, ami miatt rendszeres alkoholfogyasztás esetén magasabb náluk a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: